Naši heroji / Pobjedu u ratu ostvarili su branitelji, ovo su njihove priče: 'U mislima su bili dečki koji su premladi poginuli'

Zahvaljujući njima, koji su žrtvovali svoju mladost, Hrvatska je danas slobodna zemlja

5.8.2020.
21:45
VOYO logo

Iako je Knin ovih dana u fokusu, važne su se borbe u Oluji vodile i za oslobađanje drugih okupiranih gradova. Osobito Petrinje koja je dočekala oslobođenje tek nakon trećeg dana akcije i 196 palih hrvatskih vojnika.

Velike zasluge u oslobađanju okupiranog teritorija imali su i legendarni Tigrovi, a Matea Klišanin donosi priče branitelja koji danas nisu bili u gradu pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S gitarom danas, a prije 25 godina s puškom u ruci. Goran Brebrić imao je samo 19 godina kada je otišao u rat. Među prvima je 6. kolovoza 1995. ušao u Petrinju, rodni grad iz kojeg protjeran.

Image
KORAK NAPRIJED /

Odvjetnik generala Gotovine za RTL: 'Mora se odati počast srpskim žrtvama. To je civilizacijski čin'

Image
KORAK NAPRIJED /

Odvjetnik generala Gotovine za RTL: 'Mora se odati počast srpskim žrtvama. To je civilizacijski čin'

"To jutro sreo sam se sa svojim kolegom Dadom Markovićem koji je vodio svoje dečke iz svoje postrojbe, nismo se vidjeli cijeli rat. I kad smo ugledali štuku u Kupi rekao je majkane, vratili smo se doma", kazao je Goran Breberić, umirovljeni pripadnik specijalnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeća se i ulaska u grad, pust i razrušen.

"Rušili su naše katoličke crkve, tamo su napravili parkirališta, taj materijal su iskoristili za navoz svojih nekih ulica. Oni su samo radili na tome da ovaj grad opustoše i unište. Oni su za sobom ostavili jedino masovne grobnice", izjavio je Breberić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Dadom je i danas veliki prijatelj. Danas se prisjećaju Oluje, ali i poginulih suboraca.

"Cijelo vrijeme u mislima su mi bili ti dečki koji su pokojni, koji su još '91. poginuli, premladi, naših godišta, nešto malo stariji, koji nisu doživjeli taj dan, za koji smo živjeli svi", rekao je Dalibor Marković, umirovljeni hrvatski branitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek dvadeset i pet godina tada je imao pukovnik Ivica Krizmanić. Već u popodnevnim satima prvog dana operacije Prva bojna 1. gardijske brigade, kojom je zapovijedao, probila je neprijateljsku prvu crtu obrane. 5. kolovoza oslobodili su Ličku Jesenicu.

''Ono što krasi prvu gardijsku brigadu definitivno je da je operacija Oluja, kao i sve akcije prije toga odrađena časno, čisto, pošteno, bez ikakvih repova sve zapovijedi nadređenih su se poštivale i prva brigada, njeni pripadnici nisu učinili nikakav ratni zločin, niti palili srpske kuće", kazao je Ivica Krizmanić, zapovjednik prve bojne 1. gardijske brigade Tigrovi u VRO ''Oluja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni Tigrovi su pomogli i Bosni i Hercegovini. Trećeg dana Oluje 2. pješačka bojna izbila je na državnu granicu te se spojila s pripadnicima Armije BIH.

"Taj dan se dogodio onaj povijesni susret našeg generala Marekovića i bosansko-hercegovačkog generala Atifa Dudakovića, gdje je isti našem generalu predao prijavak i zahvalio za doprinos Hrvatske vojske, što je blokirala tu bihaćku enklavu", rekao je Ivica Krizmanić, zapovjednik prve bojne 1. gardijske brigade Tigrovi u VRO ''Oluja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva trojica danas su u mirovini. Ali ne miruju. Goran se vratio svojoj prvoj ljubavi, glazbi.

''Pišem autorsku domoljubnu glazbu kako bih budućim generacijama kroz istinite događaje kakav je bio naš život, kako je prekinuto naše djetinjstvo, kroz glazbu im je to najlakše poslati", izjavio je Goran Breberić, umirovljeni pripadnik specijalnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući njima, koji su žrtvovali svoju mladost, Hrvatska je danas slobodna zemlja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo