PRIPREME U TIJEKU / Za manje od godinu dana trebala bi postati srce Europe, a u NSK vladaju kaos i prašina

Dovoljna je jedna žalba na rezultate javnog natječaja i radove će se prolongirati

29.1.2019.
7:00
VOYO logo

Manje od godine dana Hrvatsku dijeli od predsjedanja Vijećem Europske unije što znači da će u Zagreb dolaziti europski lideri, ali i stotine službenika, prevoditelja i mnogi drugi.

Svi će raditi u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. No, prije nego što ondje useli Vijeće Europske Unije, treba obaviti građevinske radove i pripremiti prostor, a upravo je na tom prvom koraku i zapelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – 2.700 četvornih metara neiskorištena prostora na pola godine postat će srce Europe. Natječaj za izvođače preuređenja završava u utorak, radove se procjenjuje na 50 milijuna kuna.

''Pripreme su već daleko odmakle, one su počele još prošle godine, nastavljaju se ove pojačanim intenzitetom tako da do kraja ove godine budemo u potpunosti spremni preuzeti predsjedanje koje počinje iduće godine'', istaknula je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi pogled teško je povjerovati da će građevinski radovi biti gotovi do početka prosinca. Dovoljna je jedna žalba na rezultate javnog natječaja i radove će se prolongirati.

Na prvom katu nalazi se i najveća dvorana. U tom trenutno mračnom prostoru od 550 kvadrata bit će amfiteatar odnosno mjesto gdje će se održavati sjednice i predsjedavanje Vijećem Europe, a u NSK će dolaziti najveći europski lideri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bit će oko 2.000 sastanaka koje će hrvatski dužnosnici i državni službenici predsjedati tijekom tih pola godine našeg predsjedanja'', objašnjava Metelko-Zgombić.

Zbog europskih poslova, iz Nacionalne knjižnice iselit će se gruntovnica. Već je i trebala, ali zapelo je na odluci kamo će preseliti. Odluka je pala na Sky office, ugovor je potpisan, rokovi za preuređenje teku, no u starom prostoru vlada kaos. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom katu bez prozora, a sve to pada po gruntovnici i vlažnim papirima. Radovi na prvom katu počet će prije nego što se gruntovnica iseli pa će kroz otvorene prozore na papire i zaposlenike gruntovnice padati još više prašine.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo