završne pripreme / Za mimohod povodom 'Oluje' stigle njemačke haubice - najmoćnije topničko oružje na svijetu

Nekoliko je dana do mimohoda hrvatskih Oružanih snaga 4. kolovoza u Zagrebu. Vojska već tjednima po vojarnama diljem zemlje uvježbava detalje, a sada je stigao i najmoćniji dio moćne vojne tehnike koja će biti prikazana

29.7.2015.
18:36
VOYO logo

Njemačke haubice PZH 2000 najnaprednije su topničko oružje na svijetu, a njima se odsad može pohvaliti i Hrvatska vojska.

Dvanaest ovakvih grdosija Ministarstvo obrane naručilo je od Njemačke za 40 milijuna eura. U zemlju su zasad stigle dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se zaista o najnaprednijem topničkom oružju u svijetu. Sva bojna gađanja na manjim dometima ćemo raditi isključivo u Slunju, gdje možemo raditi na daljinama do 20 kilometara", kaže brigadir Tomislav Pavičić, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije.

Ovisno o vrsti projektila, moderna haubica može gađati ciljeve udaljene i do 80 kilometara. Poručnik Antonio jedan je od 20 hrvatskih vojnika koji su prošli obuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se može kretati maksimalnom brzinom od 60 kilometara na sat. Brzina ispaljivanja tri projektila je deset sekundi, za osam projektila minuta", objašnjava poručnik Antonio Burazer, budući zapovjednik desetine panzerhaubica.

Image
20. obljetnica 'oluje' /

Letovima iznad Zagreba piloti MiG-ova vježbaju za svečani mimohod

Image
20. obljetnica 'oluje' /

Letovima iznad Zagreba piloti MiG-ova vježbaju za svečani mimohod

S isporukom se požurilo zbog vojnog mimohoda 4. kolovoza, gdje će ih prvi put vidjeti i građani. Doduše, natovarene na goleme labudice, jer bi vozilo s gusjenicama teško 50 tona inače uništilo zagrebačke prometnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One će biti jedno vrijeme ovdje u Oružanim snagama, a zatim se vraćaju u Njemačku u cilju ugradnje novog sustava upravljanja paljbom, koji je dio našeg jedinstvenog sustava", general pukovnk Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Dok MIG-ovi paraju nebo nad središtem Zagreba, vrijedni vojnici već danima ušminkavaju Vukovarsku ulicu, odakle će službeno početi masovni mimohod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o nekih 3.000 ljudi, o 300-tinjak vozila svih tipova i oblika. Od običnih terenaca, oklopnih, pješaštva pa do tenkova itd. Bit će tu i 30 zrakoplova", najavljuje kontraadmiral Robert Hranj, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Oluje.

Ukratko, bit će svega osim sloge u braniteljskoj zajednici. Nakon što su veterani HVIDRE, specijalne policije i gardijskih brigada odlučili bojkotirati Zagreb, i posjetiti samo Knin – generalski zbor poziva ih da prekinu s politikanstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije zgodno da oni koji su sudjelovali u operacijama na neki način ne prisustvuju. Trebali bi se izdignuti iznad dnevno političke situacije", kaže Pavao Miljavac,  predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

HDZ-ov čelnik HVIDRE Josip Đakić kaže – držimo se odgovora 'ne'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simbol pobjede je stvarno grad Knin i tamo treba biti. Sve ovo drugo je suvišno. Suvišno u ovom momentu kad hrvatski proračun ima veliku rupu", kaže Đakić.

Potrebnih 16 milijuna kuna Ministarstvo obrane već je pripremilo, i za tu cijenu najavljuju spektakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo