ZAGREB NAKON POTRESA / Za podršku iz Fonda 5.5 prijavilo se 189 kućanstava: Ako želite pomoći i dalje možete donirati

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Osnivačice Fonda žele pomoći što većem broju socijalno ugroženih kućanstava

30.4.2020.
18:30
RTL / PIXSELL
VOYO logo

U srijedu, 29. travnja u ponoć istekao je rok za prijave za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 za kriznu podršku nakon potresa koji je prije više od mjesec dana pogodio Zagreb. Za podršku iz Fonda u dva tjedna od otvaranja javnog poziva 15. travnja prijavilo se 189 zagrebačkih kućanstava, a ukupni zbroj traženih iznosa iznosi oko tri milijuna kuna. S obzirom na to da Fond u ovom trenutku raspolaže sa 705.000 kuna, a osnivačice Fonda žele pomoći što većem broju socijalno ugroženih kućanstava koja su poslala prijavu i ispunjavaju uvjete, humanitarna akcija prikupljanja donacija se nastavlja.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Fond 5.5 su osnovale i njime upravljaju SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Zagrepčanke koje žive i rade u Amsterdamu, a inicirale su crowdfunding kampanju Zagreb Earthquake Relief.

Zakladno vijeće Fonda, kojim predsjeda Marina Ajduković, psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad, a čine ga i arhitektica i povjesničarka umjetnosti Zrinka Paladino, tajnik Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević te članice inicijative Zagreb Earthquake Relief Jana Zane Sara Juričić, u narednim danima će razmatrati valjane prijave, rangirati ih u skladu s unaprijed određenim kriterijima i potom donijeti prijedlog odluke o dodjeli potpora.

Prioritet će imati socijalno ugroženi - obitelji s djecom koje imaju ispodprosječne prihode, staračka kućanstva i osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima te kućanstva koja uključuju starije osobe ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima. Zakladno vijeće će, kako su istaknuli, u svojoj odluci prioritet posebno onima s nižim primanjima, odnosno onima s prosječnim mjesečnim prihodom manjim od 1.800 kn po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samačka kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici Fonda dobivena sredstva će moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana. Maksimalni iznos potpore koji korisnici mogu dobiti je 20.000 kuna, a osim toga osigurana je i donacija namještaja korisnicima Fonda od tvrtke IKEA.

Građani i građanke te tvrtke koje žele pomoći i dalje mogu dati svoj doprinos uplatom na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo