SLUŽBENI PODACI / Za pomoć izbjeglicama iz robnih zaliha dosad potrošeno 12, a na prijevoz vlakovima 7,5 mil. kuna

U Hrvatsku je od početka izbjegličke krize do danas ušla čak 205.481 osoba. Najveći dio tih ljudi je Hrvatsku napustio i to u roku manjem od 24 sata nakon ulaska

20.10.2015.
19:15
VOYO logo

Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova čak 56 posto izbjeglica je iz Sirije. Oko 20 posto njih je iz Afganistana, nešto malo manje - 18 posto - iz Iraka, još jedne države na kojoj djeluje ISIL.

No, ovo nije jedini kriterij prema kojem se može gledati tko su izbjeglice. MUP-ovi podaci tako pokazuju da je među njima najviše muškaraca, oko 65 posto, 20 posto je žena, a oko 15 posto djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim tim ljudima Hrvatska je pomogla, ne samo hranom i pićem nego i smještajem, odnosno transportom. 

Podaci tako pokazuju da je Crveni križ dosad podijelio izbjeglicama 150.000 deka, 30.000 kabanica, 270 tona hrane te 320.000 litara vode. Ovo bi ugrubo rečeno bila pomoć koja je stigla djelomično i donacijama, ne nužno samo od strane države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni službena državna pomoć nije zanemariva: dosad je država iz robnih zaliha potrošila 12 milijuna kuna, a odobrila 20 milijuna kuna. Pomagalo je oko 300 volontera i tristotinjak policajaca te pripadnika državne službe za zaštitu i spašavanje. 

Trošilo se i na prijevoz, pogotovo na vlakove: danas je izbjeglice vozio stoti vlak, svaki je stajao oko 10.000 eura. Ukupno je, dakle, samo na prijevoz vlakovima potrošeno milijun eura odnosno oko sedam i pol milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, najvažniji je podatak da otpočetka izbjegličke krize nijedan izbjeglica u Hrvatskoj nije poginuo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo