Miroslav Skalicki / Za RTL prvi put govori novi član Uprave INA-e. Skalicki: 'Dao bih ostavku da se meni ponovi Škugor'

Image
Foto: RTL Danas

Prema njemu je, dakle, kada pričamo o izvozu iz Siska u Mađarsku, to dobar poslovni potez

6.10.2022.
19:31
RTL Danas
VOYO logo

Iz istražnog pritvora izišao je donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, jedan od petorice osumnjičenih za pljačku INA-e. Iza rešetaka su u aferi INA još samo Damir Škugor i Goran Husić, kojima je prošli tjedan, kao i Šurjaku, istražni zatvor produžen za 15 dana.

Oni su uzdrmali INA-u u pljački stoljeća - zbog koje je stigla nova Uprava. Među njima i Miroslav Skalicki koji u prvom istupu nakon preuzimanja nove dužnosti brani odluku o potpisivanju Memoranduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je - je li memorandum koji je potpisan između MOL-a i INA-e o izvozu nerafinirane nafte iz Siska u Mađarsku bio dobar poslovni potez za INA-u ili ne?

"Taj memorandum je u svakom slučaju na neki način pomogao INA-i da optimizira nekakve svoje logističke kapacitete i procese. Međutim, ono što je u cijeloj priči puno bitnije je ta nafta koja se iz Hrvatske izvozila. Po medijima se često spekuliralo da su to ukupne količine koje Hrvatska proizvede u Slavoniji… Nije to baš bilo tako. Nikada nisu sve količine nafte odlazile na preradu, odnosno nisu se izvozile u Mađarsku, nego puno manje. Ako gledamo konkretne brojke ove godine, otprilike dvije trećine hrvatske nafte koja je crpljena u Hrvatskoj su ipak prerađene u Hrvatskoj, a svega jedna trećina je izvezena. I dodat ću - izvezena i prodana po tržišnim cijenama u Mađarsku, da bi se preradila u MOL-ovoj rafineriji", govori Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njemu je, dakle, kada pričamo o izvozu iz Siska u Mađarsku, to dobar poslovni potez.

"U tom trenutku nije bilo mogućnosti da se ta nafta na profitabilan način dalje prerađuje. Stvar je u tome da je rafinerijsko poslovanje u INA-i stvaralo velike gubitke kada su Sisak i rafinerija bile u pogonu. I sad nakon što je sisačka rafinerija zatvorena, rafinerijsko poslovanje i dalje stvara gubitke od preko deset milijuna dolara mjesečno upravo zato što riječka rafinerija nije po svojim mogućnostima prerade dignuta na razinu na kojoj bi trebala biti, ali to je u postupku", kaže novi član Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Reagiranje /

INA o izjavi Kovačevića u Saboru o rafineriji Sisak: 'Pročitajte sami u Memorandumu. Javan je'

Image
Reagiranje /

INA o izjavi Kovačevića u Saboru o rafineriji Sisak: 'Pročitajte sami u Memorandumu. Javan je'

Ako pričamo o trenutnoj energetskoj krizi u svijetu, bi li nam sisačka rafinerija, u ovom trenutku u Hrvatskoj, pomogla za nekakvu energetsku neovisnost?

"Ne, jer to nije izvor energenta, to je samo hardware za preradu. Poslovno pitanje koje se u tom trenutku postavljalo je - trebaju li nam dvije rafinerije koje u tom trenutku nisu vrlo učinkovite ili je bolje velika sredstva uložiti u jednu rafineriju i dobiti jednu vrlo učinkovitu i vrlo modernu rafineriju? Odluka je bila ta, odluka je pala na riječku rafineriju", govori Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A postavlja se pitanje - je li u toj odluci trebao sudjelovati predsjednik Vlade Andrej Plenković?

"To su isključivo poslovne odluke i puno toga se danas priča, ali isključivo poslovna odluka. Ja vam sad pokušavam objasniti nekakve razloge i argumente zašto je ta poslovna odluka bila takva. Dodatno treba naglasiti i ono što podržava dodatno i naglašava tu odluku - znači investicija u riječku rafineriju koja se sad trenutno dešava je 4 milijarde kuna, to je najveća investicija u povijesti INA-e u nekom projektu. Nikada nije INA više ulagala nego danas u tu rafineriju. I da to stavimo u neku perspektivu, to je trošak veći od troška izgradnje Pelješkog mosta", kazuje Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kada možemo očekivati novi model upravljanja? Puno se o tome priča, pa je li on kao novi član uprave zadao sebi, odnosno upravi, nekakav rok da to dovede u situaciju u kojoj će ipak hrvatski članovi imati veće sudjelovanje u odlučivanju nego što je to bilo do sad?

"Naravno, to je jedan od zadataka koji je sada ispred nas. Mislim da je već veliki korak napravljen i postignut konsenzus da obje strane vide da nešto treba mijenjati jer da nije bilo dobro. Nekakvi prioriteti ove uprave su definitivno poboljšanje korporativnog upravljanja i da se ne dešavaju stvari koje su se dešavale, odraditi sve investicije i projekte koji su nam u planu a to je prvenstveno modernizacija odnosno nastavak modernizacije riječke rafinerije kako bi INA i dalje mogla biti stup u opskrbi hrvatske energentima", govori naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za kraj - da se u vrijeme ove Uprave ponovi slučaj Škugor, bi li dao ostavku na mjesto člana uprave?

"Da. Puno puta su me ljudi to pitali, osobno bih", zaključuje Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo