priprema za turiste / Za sezonu se traži sve od kuhara i konobara do sobarica, rade i brojni srednjoškolci: Evo što je najtraženije

Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji

13.4.2022.
9:00
VOYO logo

Hrvatska se užurbano priprema za turističku sezonu pa je i potraga za radnom snagom u punom jeku. Hotelske kuće, turističke agencije i restorani ponudili su brojna radna mjesta na Sajmu u Dubrovniku. 

Traži se gotovo sve od kuhara i konobara do sobarica. Svoju šansu za dobrim džeparcem koriste i srednjoškolci koji imaju priliku naučeno primijeniti u praksi. 
Ana i Anamarija završavaju srednju školu. Iza sebe već imaju tri radne sezone u ugostiteljstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovako kroz sezonu je jako dobro i za učenika i studenta jako dobro jer se može i zaraditi za studirati i za kroz godinu imati tako da jako dobro'', rekla je Ana Mijatović, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

''Nije mi bilo teško raditi, a i uz tu sezonu naučiš nešto novo za sljedeću godinu školsku'', kazala je Anamarija Gašpar, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i prilika za dobru zaradu. Plaće za učenike u turizmu iznose i do 7 tisuća kuna, dok studenti po satu najčešće zarađuju između 30 i 35 kuna. Ove se godine traži velik broj sezonskih turističkih djelatnika. Plaća, kažu učenici, nije jedino mjerilo.

''Trenutno tražim posao u nekom hotelu koji je visoke kvalitete i nadam se da ću uspjeti'', izjavio je Patrik Miladin, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tražim neko mjesto gdje ću postići dobro iskustvo'', rekao je Eldin Grebović, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

''Više nešto na terenu nego u hotelu, ne vidim sebe da radim u kancelariji nego više izvan. Za početak očekujem dovoljno da pokrijem izlaske'', kazala je Dora Japunčić, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SIGURAN ODMOR' /

Turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, ali rezervacija je manje: 'Pad je 30 do 40 posto, a rat je postao normalna tema'

Image
'SIGURAN ODMOR' /

Turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, ali rezervacija je manje: 'Pad je 30 do 40 posto, a rat je postao normalna tema'

''Naši učenici se trebaju približiti tržištu rada, učenjem temeljeno na radu, a jedan od drugih načina je ustvari i prisustvo na tržištu rada'', izjavila je Hilarija Lozančić Benić, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Tržište nudi brojne poslove u turističkoj sezoni - prilika je to za stjecanje radnog iskustva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tražimo zainteresirane za rad na recepciji plaži, aperitiv baru, kuhinji i restoranima'', rekla je Anđela Obad, djelatnica u hotelu.

''Trenutno se traži zaposlenje - posao predstavnika turističkog predstavnika u hotelu kao i zaposlenika na aerodromu. Znači sve što je vezano za goste'', kazala je Kristina Samac, djelatnica u turističkoj agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trendovi se mijenjaju pa i interes za radna mjesta. 

''Konkretno, najviše interesa su mi pokazali učenici za organizacijom evenata. To je valjda ono što je danas ipak u ovom svijetu digitalnih medija možda najviše in'', rekao je Toni Šimunović, direktor prodaje u hotelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene se događaju i na tržištu rada. Deficitarna zanimanja ove godine su kuhari, konobari, sobarice i pomoćno osoblje. Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji. 

''Sam podatak je da je 5630 osoba sada u Područnom uredu Dubrovnik trenutno nezaposleno u odnosu na prošli mjesec to je smanjenje od gotovo 18 posto'', kazao je Julijo Srgota, predstojnik Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim učenika i studenata, rad u sezoni u Dubrovniku potražuju i strani državljani, a do sada je izdano oko 2 tisuće radnih dozvola.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo