uzorak iz nosa / Za tjedan dana kreće samotestiranje učenika u školama: 'To je postupak koji i učenik može sam napraviti'

Više od 10 tisuća covid pozitivnih učenika i barem tri puta toliko samoizolacija - brojku će smanjiti samotestiranje učenika koje počinje za tjedan dana

5.2.2022.
21:50
VOYO logo

Prvi testovi za samotestiranje učenika stižu sredinom idućeg tjedna, a testiranje bi trebalo početi u tjednu od 14. veljače. Iz ministarstva otkrivaju da će prva faza trajati mjesec dana. Sva djeca s negativima testom idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama. Oni koji testiranje odbiju neće biti oslobođeni samoizolacije.

"Ja ću testirati djecu jer evo nakon izolacije od 10 dana vratili su se jedan dan u školu i onda opet. Sami kući savladavaju gradivo, a nisu se zarazili", rekla je Zagrepčanka Nevena Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih milijun brzih testova sredinom idućeg tjedna stići će do skladišta robnih zaliha, a onda kreće isporuka prema školama. Djeca će se testirati kod kuće, a sve je dobrovoljno. Roditelji koji to ne žele potpisat će izjavu.

"Djecu će testirati roditelji prije polaska u školu, oni koji to ne žele neće ali i ta će djeca normalno dolaziti u školu. Ali razlika je što će oni onda ako budu u kontaktu s pozitivnim djetetom morati ići u samoizolaciju", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji se slažu, to će vratiti učenike u škole i olakšati održavanje nastave uživo.

Image
PCR se čeka dulje od izolacije /

Pavić Šimetin za RTL: 'Za 2 tjedna to bi trebalo biti to. Već smo prošli 5. tjedan uzlaznog trenda 5. vala'

Image
PCR se čeka dulje od izolacije /

Pavić Šimetin za RTL: 'Za 2 tjedna to bi trebalo biti to. Već smo prošli 5. tjedan uzlaznog trenda 5. vala'

"Jako je važno da učenici prema kraju nastavne godine budu u školi, to je posebno važne za učenike završnih razreda, maturante. Učenici koji će biti u samoizolaciji, koji se neće testirati za njih će se kao i do sada organizirati online nastava", rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki učenik dobit će po jedan test, a onda slijede praznici nakon kojih će stići još 2 milijuna testova. Iz ministarstva objašnjavaju cilj je da sve traje mjesec dana.

"Nakon toga predviđamo da ako brojke nastave padati da nastavljamo s mjerom ukidanja samoizolacija ali ne više uz redovito testiranje već će se ono provoditi periodički odnosno samo u razredu gdje se pojavi pozitivan učenik", rekao je glavni savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove količine testova neće se nabavljati. Uzorak će se uzimati iz nosa, a iako su opcija bili i testovi na slinu od toga se odustalo jer bi ih dugo čekali.

"Kratak štapić koji ulazi najviše do 2 centimetra u nos, dodiruje sluznicu. Ne očekuje se da se grebe po nosu nego samo lagani dodir i par okretanja unutar nosa. To je postupak koji i učenik može sam napraviti, a pogotovo uz nadzor roditelja", objasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici će se testirati jednom na tjedan, a ako se u razredu pojavi pozitivan učenik testiranje će morati ponoviti. Svi s negativnim testom i dalje će moći na nastavu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo