Neizvjesna godina / Za tri tjedna počinje nastava, a nitko ne zna kako će se odvijati: 'Roditelji se sada pitaju da li kupiti TV ili torbu'

Radna skupina od 23 člana koju čine i epidemiolozi i prosvjetari sastat će se tek za dva dana

17.8.2020.
6:53
VOYO logo

Za točno tri tjedna učenici, novi i stari, pripremati će se za prvi dan škole. No kako će se odvijati nastava po epidemiološkim mjerama, još uvijek se ne zna.

O nikad neizvjesnijm početku nastave oprečna su mišljenja, a radna skupina koja bi o tome trebala odlučiti, tek se sastaje idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako još nije krenuo u prvi razred, Tin je školsko igralište već upoznao na romobilu. Za tri bi tjedna trebao postati prvašić.

Image
'sigurnost prije svega' /

Hoće li djeca u školu? Inicijativa roditelja predložila pet modela za održavanje nastave na jesen

Image
'sigurnost prije svega' /

Hoće li djeca u školu? Inicijativa roditelja predložila pet modela za održavanje nastave na jesen

"Veselim se što ću upoznati nove prijatelje i možda ću postati najbolji u školi", poručio je Tin Šlopar, upisnik u 1. razred osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online nastava je dobro funkcionirala, kaže njegova mama koja ima i učenika drugog razreda, ipak smatra da je djeci mjesto u školi, a roditeljima na poslu.

"Apsolutni mi je prioritet da škola počne. Naravno mi roditelji se sad pitamo da li da kupujemo televizor ili školske torbe, ali nama je draže ovo drugo, i mi smo školsku torbu kupili prije dva dana, i nadam se da ćemo ju iskoristiti", rekla je Andreja Šlopar iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo tri tisuće roditelja okupljenih oko Inicijative "Sigurnost prije svega" od Ministarstva obrazovanja traži mogućnost izbora. Djeca koja bi učila od kuće imala bi na raspolaganju nekoliko modela online nastave, a jedan je tzv. obrnuta učionica. Učenici bi gradivo svladavali putem interneta, a u školi bi provodili svega dan ili dva tjedno i to kako bi nadogradili ili provjerili svoje znanje.

"U kojim slučajevima se može sat jako skratiti na 15 - 20 minuta tako da se mogu oformiti skupine učenika koje su mnogo manje i dakle na neki način epidemiološki mnogo sigurnije", pojasnio je Miroslav Mađarić iz Inicijative "Sigurnost za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina od 23 članakoju čine i epidemiolozi i prosvjetari sastat će se za dva dana. Na stolu će biti razna rješenja, no epidemiolozi će predložiti nastavu u školi za sve.

"Sad za one koji će eventualno biti u samoizolaciji, trebat će razmišljati kako organizirati školu na daljinu, ali nemamo alternativu dugoročnu pogotovo. Alternativa tipa zatvaranja može biti samo kratkoročna", izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetak dana do početka nastave doista je krajnje vrijeme da se slika oko škole razbistri.

"Apeliram i na Ministarstvo obrazovanja da što prije donese konkretne odluke, a ne da se dovedemo u situaciju u kojoj tri dana pred početak nastave ne znamo kako će se to odvijati", poručila je Šlopar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da to zanima i TIna jer, želi li doista biti najbolji u školi, vrijeme je za pripremu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo