gong upozorio / Zaboravite na glasanje ako imate temperaturu višu od 37,2: 'Zaraženima se uskraćuje temeljno političko pravo'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima

30.6.2020.
10:51
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Gong je u utorak upozorio da je zaraženima od koronaviursa uskraćeno biračko pravo time što je im je Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabranilo mogućnost glasanja od kuće, dok je to istovremeno omogućilo osobama u samoizolaciji koje su također rizične.

Gong ističe da se tu radi o uskraćivanju temeljnog političkog i ustavnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova nedosljednost uz pitanje nužnosti otvara i pitanje sposobnosti mjere da ostvari svoj primarni cilj zaštite života i zdravlja. Naime, zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima", naglasili su u priopćenju.

Image
nastavak rtl duela /

'Za reciklažu Berinih skripti': Članovi mladeži HDZ-a ispred SDP-a ostavili kutije za stari papir

Image
nastavak rtl duela /

'Za reciklažu Berinih skripti': Članovi mladeži HDZ-a ispred SDP-a ostavili kutije za stari papir

Iz Gonga dodaju da javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, svi građani na bolničkom liječenju, ne samo oni oboljeli od koronavirusa, bit će zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja", istaknuli su.

Napominju kako je Gong zagovarao obvezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, kao i uvođenje dopisnog, poštanskog glasanja kako bi se izbjegle diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe u samoizolaciji do četvrtka se trebaju prijaviti za glasovanje

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasovati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice.

Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP napominje i kako se na glasovanje birača u samoizolaciji primjenjuju pravila kakva vrijede za birače s invaliditetom, nepismene, slijepe te birače koji ne mogu doći na biračko mjesto te tehničke upute DIP-a o glasovanju na izborni dan i osiguranju mjera zaštite od koronavirusa na biračkim mjestima.

Kontakt podaci nadležnih povjerenstava dostupni su na sljedećoj poveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se biračima da na dan izbora u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, a ako je ona viša od 37,2 Celzijeva stupnja, ili ako imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za Covid-19, ne smiju izaći na biralište nego se moraju javiti nadležnom liječniku. Oni ne smiju od nadležnog izbornog povjerenstva ili biračkog odbora tražiti ni da glasaju kod kuće, jednako kao ni birači kojima je potvrđen Covid-19.

U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta da omoguće glasovanje svima koji to žele. Ipak, pritom ističu kako to pravo nije apsolutno i da se nikada nije tvrdilo da će 100 posto onih koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Specifikum je ovih izbora da, pored osoba koje inače ne mogu doći do biračkih mjesta, imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, kazao je u ponedjeljak predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Sessa je kazao kako je popunjenost biračkih odbora 97 posto i kako su svi upoznati sa činjenicom da će, možda, morati obilaziti osobe u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na disperziji od 7000 biračkih mjesta ne vidim da bi osobe u samoizolaciji trebale biti neki poseban problem da se to ne bi moglo odraditi”, kazao je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike