ozbiljno stanje / Zabrinjavajuće: Ova bolest svaki sat uzme jedan život u Hrvatskoj, a zanemarili smo ju. Evo koji su simptomi

Image
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi

8.12.2020.
8:57
Thinkstock
VOYO logo

Nakon srčanog i moždanog udara, od svih kardiovaskularnih bolesti zatajivanje srca uzima najviše života.

Među deset vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj, zatajivanje srca nalazi se na visokom sedmom mjestu, no unatoč tome, ovaj sindrom nedovoljno je prepoznat u javnosti. Zbog toga se nerijetko počinje prekasno liječiti pa se javno-zdravstvenom kampanjom pod motom ''Nemoj da zataji'' želi ukazati na važnost sprječavanja razvoja zatajivanja srca te ranog prepoznavanja simptoma i stanja koja do njega mogu dovesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatajivanje srca je ozbiljno stanje pri kojem srce ne može ispumpati dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima.

''Svakog sata jedna osoba u Hrvatskoj umre od zatajivanja srca. Ova dijagnoza, od koje u Hrvatskoj boluje 80.000 do 100.000 ljudi, smrtonosnija je od većine zloćudnih tumorskih bolesti, a u povećanoj su opasnosti osobe odoljele od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija te prirođenih bolesti srca. Slušaj svoje srce, konzultiraj se s liječnikom i prepoznaj bolest na vrijeme!'', objavljeno je na Facebook stranici ''Čuvari srca''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su na virtualnoj tribini istaknuli kako posebnu pozornost na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, osobe koje su preboljele srčani udar ili imaju neku koronarnu bolest ili prirođenu bolest srca. Stoga oboljeli od spomenutih bolesti trebaju obratiti osobitu pozornost na simptome koji su često nespecifični, a manifestiraju se kao zaduha ili otežano disanje, osjećaj lupanja ili preskakanja srca, ubrzani rad srca, umor i slabost, oticanje nogu, otežano podnošenje fizičkih napora, ali i noćno gušenje i potreba za spavanjem na povišenom uzglavlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo