NIKAD VIŠE preminulih / Broj umrlih u siječnju bio je veći nego ikad dosad: provjerili smo zašto je tomu bilo tako

Kad je ministar financija smanjivao PDV na pogrebne usluge dobro je procijenio. Manji PDV nije utjecao na pad poreznih prihoda jer je broj pogreba porastao i više nego je PDV pao. I to za zabrinjavajućih 35 posto

20.3.2017.
22:26
VOYO logo

Čak 6441 osoba umrla je u siječnju. Umrlo je stanovnika veličine Medulina. Iznenadilo je to i pogrebna poduzeća, koja su povećala promet za više od 30 posto. "Ponedjeljak 9.1. 2017. imali smo 45 organizacija pogreba, ja radim 25 godina u ovom poslu to nisam nikad doživio", priča Dalibor Božan iz "Posmrtne pripomoći". 42 posto je to više umrlih nego u siječnju prošle godine.

Na zagrebačkim gradskim grobljima u siječnju se radilo čak i subotom. A broj kremacija je povećan 45 posto. Podaci koji su zabrinuli i demografe - je li to i vidljivi početak izumiranja Hrvata.  "U Hrvatskoj se u siječnju dogodila činjenica da se od osnutka Hrvvatske najviše umrlo stanovnika u jednom mjesecu. nastave li se takvi trendovi to će biti ozbiljna priča", tvrdi demograf Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto je siječnju umrlo najviše stanovnika u jednom mjesecu od 1990-te? Osim što nam je stanovništvo sve starije, i time bolesnije, uzrok se traži u vrlo hladnoj zimi i jakoj gripi. "Ono što su spominjali kao razlog smrti bili su infarkti i posljedice upale pluća", objašnjava Božan.

Točan uzrok siječanjskih smrti utvrdit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a znat ćemo ga sljedeće godine. Sada obrađuju podatke za 2016. godinu. "U 2015. je već bio porast broja umrlih, a nismo imali tako hladnu zimu, i tako jaku gripu. Podaci u 2015, su pokazali povećan broj umrlih u odnosu na 2014. i to je 3300 osoba viš", tvrdi Tanja Ćorić, voditeljica odjela za mortalitetnu statistiku HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2015. koja je rekordna po broju umrlih u zadnjih dvadeset godina Hrvati su najviše umirali od, kako kaže gospođa Ćorić, kardiovaskularnih bolesti, malignih te od ozlijeda, a onda od dišnih i probavnih bolesti. 

Hrvatsko stanovništvo je već sada među najstarijim na svijetu. A ako tako i ostane mogu se očekivati liste čekanja na pogrebe, kako je bilo i u siječnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo