sigurnost djece ugrožena / Zabrinjavajući podaci: svako drugo dijete u Hrvatskoj vozi se u automobilu potpuno nevezano!

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a obuhvatilo je 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece

9.6.2015.
16:14
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Svako drugo dijete u Hrvatskoj vozi se u automobilu potpuno nevezano, pokazuju rezultati istraživanja o sigurnosti djece u automobilima koje su u svibnju proveli volonteri udruge Roditelji u akciji - Roda, a objavljeno je u utorak na web stranici udruge.


Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a obuhvatilo je 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja znatno se razlikuju od mjesta do mjesta, a pokazuju da se svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi u automobilu u potpunosti nezaštićeno.

Unatoč zakonu koji propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, samo 40 posto djece vezano je sustavom koji odgovara njihovom uzrastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja su vezana, ali ne sustavom koji odgovara njihovom uzrastu, pretežno su dojenčad prerano vezana u autosjedalici u smjeru vožnje, te djeca predškolske i rane školske dobi, vezana samo sigurnosnim pojasom, upozorava Roda.

Unatoč tome, dobra je vijest da su vezana djeca u najvećem broju slučajeva vezana sustavom koji odgovara njihovom fizičkom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje pokazuje da se djeca velikom većinom prevoze na stražnjem sjedalu, najsigurnijem mjestu za svako dijete u automobilu. Djeca koja se prevoze na prednjem sjedalu u načelu su mlađa od godinu dana ili starija od deset godina.

Ustanovljeno je kako su sigurnost djece i vozača povezani – vozači koji ne brinu za svoju sigurnost, ne brinu ni za sigurnost djece, pa ako su vozač i suvozač nevezani vjerojatnost da djeca u vozilu također nisu vezana je trostruko do četverostruko veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, vozači koji brinu za sigurnost svoje djece brinu se i za svoju sigurnost, pa ako je dijete u vozilu vezano, vrlo je visoka vjerojatnost da su vezani i vozač i suvozač.

Učestalost korištenja sigurnosnih pojaseva i odgovarajućih sustava vezanja djece u automobilima razlikuje se od regije do regije, a najviša je u Zagrebu. Raspon stope korištenja sigurnosnih pojaseva kod vozača kreće se od 24 posto u Sv. Ivanu Zelini do 88 posto u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo