Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
sigurnost djece ugrožena

Zabrinjavajući podaci: svako drugo dijete u Hrvatskoj vozi se u automobilu potpuno nevezano!

Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a obuhvatilo je 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
K.T./HINA/ 9.6.2015. u 16:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svako drugo dijete u Hrvatskoj vozi se u automobilu potpuno nevezano, pokazuju rezultati istraživanja o sigurnosti djece u automobilima koje su u svibnju proveli volonteri udruge Roditelji u akciji - Roda, a objavljeno je u utorak na web stranici udruge.


Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a obuhvatilo je 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece.

Rezultati istraživanja znatno se razlikuju od mjesta do mjesta, a pokazuju da se svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi u automobilu u potpunosti nezaštićeno.

Unatoč zakonu koji propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, samo 40 posto djece vezano je sustavom koji odgovara njihovom uzrastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Djeca koja su vezana, ali ne sustavom koji odgovara njihovom uzrastu, pretežno su dojenčad prerano vezana u autosjedalici u smjeru vožnje, te djeca predškolske i rane školske dobi, vezana samo sigurnosnim pojasom, upozorava Roda.

Unatoč tome, dobra je vijest da su vezana djeca u najvećem broju slučajeva vezana sustavom koji odgovara njihovom fizičkom razvoju.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Istraživanje pokazuje da se djeca velikom većinom prevoze na stražnjem sjedalu, najsigurnijem mjestu za svako dijete u automobilu. Djeca koja se prevoze na prednjem sjedalu u načelu su mlađa od godinu dana ili starija od deset godina.

Ustanovljeno je kako su sigurnost djece i vozača povezani – vozači koji ne brinu za svoju sigurnost, ne brinu ni za sigurnost djece, pa ako su vozač i suvozač nevezani vjerojatnost da djeca u vozilu također nisu vezana je trostruko do četverostruko veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istodobno, vozači koji brinu za sigurnost svoje djece brinu se i za svoju sigurnost, pa ako je dijete u vozilu vezano, vrlo je visoka vjerojatnost da su vezani i vozač i suvozač.

Učestalost korištenja sigurnosnih pojaseva i odgovarajućih sustava vezanja djece u automobilima razlikuje se od regije do regije, a najviša je u Zagrebu. Raspon stope korištenja sigurnosnih pojaseva kod vozača kreće se od 24 posto u Sv. Ivanu Zelini do 88 posto u Zagrebu.

K.T./HINA/ 9.6.2015. u 16:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
promjena utorkom

Ovo su nove cijene goriva koje vas od danas čekaju na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba