kriza u državnom vrhu / Zadarski nadbiskup čvrsto protiv konvencije, Splićani spremni za prosvjed, a Vladu muči novi veliki problem

Zaokreta u Crkvi po pitanju Istanbulske konvencije ipak nema. Predsjednik HBK Želimir Puljić ocijenio da je Interpretativna izjava prikladna, a premijer sa sjendice Vlade rado istaknuo tu činjenicu

5.4.2018.
18:47
VOYO logo

Crkva je promijenila stav, a Istanbulska konvencija uz prateću vladinu izjavu postala je prihvatljiva? Učinilo se da je tako, ali samo na kratko. 

"Mislim da treba vidjeti koliku težinu ima ova izjava koju su pravnici dali, ali je samo po sebi dobro što je otvoreno rekao da RH smatra kako odredbe Konvecije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije", rekao je nadbiskup Želimir Puljić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedva je to dočekao premijer koji se s otporima oko Istanbulske konvecije bori i u vlastitim, doduše u posljednje vrijeme utihnulim redovima. 

"S tom interpretativnom izjavom smo otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i kod jučerašnje izjave monsinjora Puljića", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li iznenađenja među ministrima? Ako pitate ministra financija, ni govora. 

"Mene ništa ne iznenađuje", rekao je on, dok je Milan Kujundžić medijima poručio da o svemu više pitaju biskupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo nadbiskupa, a on poslao priopćenje u kojem tvrdi - " ratifikacija bi bila štetna i za narod i državu". 

 "Ne radi se ni o kakvom zaokretu, već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički", priopćio je nadbiskup Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laknulo je konzervativcima koji su krenuli u boj protiv Konvencije. I na tom putu ne odustaju od cilja. 

"To što je nadbiskup Pulić iskazao otvorenost za dijalog ne znači automatski da interpretativna izjava ima pravnu težinu i da može išta garanatirati. Mi i dalje stojimo kod toga da ako Sabor usvoji Istanbulsku Konvenciju krećemo u referendum", rekla je Kristina Pavlović iz incijative 'Istina za Istanbulsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga će održati još jedan prosvjed - za tjedan dana, u Splitu. No vladajući otporima nisu impresionirani i povlačenje Konvecije koja je u saborskoj proceduri ne pada im napamet.

Dok se čini da premijer jedan problem uspijeva riješiti - otvara mu se novi. Kriza u odnosu s HNS-om je na vrhuncu, a pozicije premijera i ministrice obrazovanja iz HNS-ove kvote i dalje su oštro suprostavljene oko voditelja kurikularne reforme. Krizu vlasti prati Damira Gregoret, koja se pozabavila pitanjem može li izbor državnog tajnika Matka Glunčića doista dovesti do pada Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo