niska prodajna cijena / Zadnja berba mandarina, urod manji nego lani: Kakve su kvalitete i kome će ih ih prodati?

Traje zadnja etapa berbe mandarina. Bez problema se plasiraju na tržište, ali za uzgajivače po vrlo niskoj cijeni

24.11.2019.
16:00
VOYO logo

Urod mandarina u dolini Neretve ove godine iznosi 30.000 tona, što je 30 posto manje nego lani. Urod nisu štedjeli ni jako jugo ni kiša. 

Upravo traje zadnja etapa berbe mandarina koje se ove godine bez problema plasiraju na tržište, ali za uzgajivače po vrlo niskoj cijeni. Ove godine urod je manji i zato su uzgajivači očekivali veću otkupnu cijenu. No to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naradimo se preko godine, pa loše vrijeme i sve to da proizvedeš mandarinu i na kraju dobiješ 1,50 kune. Pšenica je 1,20 kn, a ovdje se sve radi ručno, strojevi ispod mandarina, prskanje, sve preko leđa ide", potužio se Hrvoje Sršen, uzgajivač mandarina.

"Imali smo nekakav srednji urod tako da je stablo mandarine uspjelo iznijeti veliki broj visokokvalitetnih plodova", kaže Željko Bjeliš, predsjednik udruge Neretvanska mladež.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav urod bit će plasiran na tržište. Otkupljivači cijenu mandarine određuju po njezinoj kvaliteti.

"Najniža cijena prve klase koja se plaćala je 2,30 kn, a startali smo sa 3,50 kuna, druga klasa je najniža cijena bila 1,30 kn, a u nekim momentima na početku sezone 1,80 kn", kaže Dragan Crnomarković, voditelj otkupnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To kad prelijemo iz kalibra u kalibar dođemo do neke prosječne cijene od kunu i pol, najviše kunu i sedamdeset lipa", pojašnjava Bjeliš.

To je nedovoljno s obzirom na ovogodišnju količinu i kvalitetu, smatraju uzgajivači.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguća misija, ja se borim, na malo prodajem, idem gore u Slavonski Brod, uzeo sam na dva mjesta, platio i prodajem. Jednostavno, vidim da iz ovoga načina preko otkupnih stanica, ne mogu. Imam četvero djece i jednostavno ne mogu na taj način preživjeti", zaključio je Sršen.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo