Uoči izbora / Zadnje sučeljavanje! Bernardić: 'Otvorili ste granice s BiH zbog izbora', Plenković: 'To nema veze'

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Bernardić je napao Plenkovića da je neodgovorno što se otvara granica s BiH

3.7.2020.
20:54
Pixsell
VOYO logo

Počela je druga i posljednja debata između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića od 20.30 sati. Predsjednik SDP-a i HDZ-a prvi put su se oči u uči sučelili na RTL-u u ponedjeljak.

Sučeljavanje na Novoj tv moglo bi biti možda odlučujuće za one birače koji još ne znaju za koga bi glasali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku, na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako izgube na izborima, Bernardić i Plenković rekli su kako će baš oni pobijediti na izborima.

Odgovorili su i na pitanje tko su lopovi i ustaše. Bernardić je pokazao i negativan test na koronu te račun koliko košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Borba za svaki glas /

Paljba ne prestaje: Žestoka verbalna bitka vodi se i posljednji dan kampanje

"Lopovi su oni koji sad vode zemlju. Ustaše su oni koji relativiziraju ZDS. Sad imam još vremena, dužan sam nešto od zadnje debate. To je test na Covid. Nije stvar što je negativan, nego koliko košta. 1500 kuna. Tko to može platiti", rekao je Bernardić.

"Dobro je za Bernardića da je test negativan. Rajko Ostojić je danima glumio cirkusanta, sam sebi propisao u izolaciju, a onda se pojavio na radiju", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je napao Plenkovića da je neodgovorno što se otvara granica s BiH.

Otkrili na što ne bi pristali

Plenković se ponovno pohvalio i uspjesima Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo pobijediti. Mi smo ostvarili rezultate, učinili život kvalitetnijim. Prosječna plaća narasla je za 1150 kuna, minimalac je narastao za preko 700 kuna. Imamo proračunski višak tri godine zaredom. Mi ćemo ili sa svjetonazorski ili programski bliskim strankama oformiti većinu", rekao je.

Bernardić je rekao s kim oni ne bi išli u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi išli s onima koji su protiv temeljnih ljudskih vrijednosti. Račan je rekao da možemo izgubiti vlast, ali ne i obraz", rekao je.

Spomenula se i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njeno pokazivanje srednjeg prsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam promatrao to kao pomoć, Škoro se od svoje izjave pokušavao izvući, ali nije bila sadržajna. Žene su reagirale na njega", rekao je Plenković.

"Predsjednica je odaslala poruku da žene imaju pravo na izbor. Nikome nije drago kad žena ide pobaciti, ali kad ide, to mora biti sukladno zakonu. Ono što je dobro je da su iz HDZ-a stigle poruke da žene trebaju imati pravo. Mislim da je važna poruka, kao i Istanbulska konvencija koju je potpisao SDP", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo se i Bandić

Spomenuo se i Milan Bandić i to duguju li mu što.

"Nisam imao dojmove da dugujem išta. Ne znam je li ima Bernardić. Čuo sam da mu je Bandić pomogao da dođe na čelo SDP-a. Bandić kaže da ih je stvorio, ja ne znam je li tako. Moj put nema veze s Bandićem", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo reći da ono što Bandić kaže, da nije njega, ne bi bilo ni Plenkovića ni njegove vlade. Ovi spinovi nisu dobri ni točni", rekao je Bernardić.

Kazali su i kako ne bi uzimali novac iz drugog mirovinskog stupa za spas ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, o tome ne razmišljamo. Mi smo uspjeli osigurati 6 milijardi eura i osigurati da sve službe normalno funkcioniraju. Došli smo u poziciju da osiguramo bez problema funkcioniranje države", rekao je Plenković.

"Ne bih, to je štednja građana. Moram demantirati Plenkovića, posegnuli su za štednjom građana. Nisu se zadužili na stranom tržištu nego su pokušali to na domaćem i istisnuli novac", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao da ne dolazi u obzir monetizacija autocesta, a Bernardić kaže "moramo podići mirovine. Mi ćemo napraviti to da je mirovina 70 posto plaće za punog radnog staža".

O resoru branitelja i koroni

"Mi ćemo imati manji broj ministarstava, a koji će to biti, to ćemo vidjeti. Ministarstvo branitelja napravilo je ogromne iskorake. Zahvaljujući Tomi Medvedu imamo riješene sve praznine, sve ono što je tištilo branitelje, posebno u mandatu SDP-a. Mi smo, za razliku od SDP-a, povećali proračun", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spajanje ministarstva branitelja i MORH-a može biti opcija, ali i ne mora. Mi ćemo smanjiti broj ministarstava. Mi smo krenuli s veteranskim centrima, a ova vlada nije ništa učinila po pitanju nestalih", kazao je Plenković.

Bernardić je rekao kako će osigurati više testiranja na koronu ako dođu na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi val se već događa. Danas je najgori dan od početka epidemije. HDZ je čekao unutarstranačke izbore pa onda sve zatvorio, onda su naglo sve otovrili. Mi ćemo osigurati više testiranja. Tko može osigurati test od 1500 kuna? Zaštiti ćemo domove umirovljenika, osigurat ćemo im zaštitni dodatak od 750 kuna", kazao je predsjednik SDP-a.

"Nema švedskog modela, tražit ćemo balans između zaštite građana i gospodarstva. Mi smo pokrenuli mehanizme na razini unije, 20. veljače osnovali Stožer, 25.2. imali prvu sjednicu Stožera", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je više oboljelih nego u prvom valu. Mogu pozvati građane da izađu na izbore jer će ljudi u BiH sigurno izaći", rekao je Bernardić.

"Mi smo danas peti u Europi. Hrvatska se otvara, a ovo s BiH i izborima nema veze", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su priznala i kako nisu nikoga prijavili za korupciju.

"Po pravosuđu smo među najgorim na svijetu"

Da njihov član prođe na natječaju u državnoj službi, Bernardić je rekao kako bi mu savjetovao da se ne prijavi dok je on na funkciji. Plenković je rekao da na to ne bi utjecao ni na kakav način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo po pravosuđu među najgorim na svijetu. Na dan ročišta za Fimi mediju. Ali što reći kad se ministar pravosuđa na dan ročišta nalazi s optuženim Mačekom. To dovoljno govori", rekao je Bernardić.

"Ministar je sam objasnio da je riječ o slučajnom susretu, to nije imalo nikakve veze s procesom. Bitno je da pravosuđe mora biti neovisno, nepristrano", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je kazao i kako Povjerenstvu za sukob interesa treba povećati i jasno definirati ovlasti.

"Ja sam iskoristio prava kao svaki građanin, svatko ima pravo. Mi smo im za skoro sto posto povećali proračun, poboljšali uvjete rada. Naš zakon je jedan od najdetaljnijih. Oni trebaju ispuniti svoju ulogu prema slovu zakona", rekao je Plenković.

Bernardić je rekao kako je potrebna reforma pravosuđa. Plenković je rekao kako je izborni zakon zreo za promjene.

Plenković je rekao kako najviše problema imamo sa Srbijom.

"Hrvatska vodi odnos s BiH, mislim da su nam oni najvažniji susjedi. Isto tako njegujemo dobre odnose i s drugim susjedima. Bio bih neoprezan da iskoristim formulaciju o najgorim susjedima. Najviše problema imamo sa Srbijom", kazao je.

Za Bernardića je to Mađarska.

"Morat ćemo najbolje surađivati sa Slovenijom. BiH je važna, ali važno je reći da nikad nismo imali lošije odnose sa susjedima. Najgori nam je Mađarska".

Brendiranje Hrvatske

Tri ključna poteza za brendiranje Hrvatske?

"Bolji odnosi sa susjedima, popravak diplomacije, bolji identitet. Mislim da su, što se tiče brendiranja, važno je kakvu poruku ostavljamo u svijetu. Ono što se događa unutra, odražava se vani. Naprimjer korupcija", rekao je Bernardić.

"Mi moramo ispričati priču o zemlji koja je imala fasicnantnu povijest, koja ima baštinu, radišne ljude, izvanrednu prirodu, koja ima žitnicu, more. Hrvatska sa svojim identitetom ima priču koju priča kontinuirano", rekao je Plenković.

Obojica podržavaju ideju o nacionalnom stadionu.

"Hrvatska treba imati pravi nogometni stadion, u ovom trenutku ga nemamo", rekao je Plenković.

"Mislim da treba imati, ali pitanje je kako ćemo ga graditi. Ne možemo ga graditi novcem kojeg nemamo. Moramo reformirati sportski sustav, sport se mora sam refinancirati. Ja sam igrao košarku, važan je, uči te da igraš po pravilima, razvija sportski duh. Imamo plan kako pojačati amaterski i sportski sport. Sad je sport zadnja rupa na svirali", kazao je Bernardić.

Složili su se da se treba poštovati umjetnička sloboda dok se drži reda i zakona države, na pitanje o umjetničkom performansu s gaženjem zastave.

Složili su se i da treba obnoviti spomenik NOB-a.

"Ja sam protiv rušenja bilo kojih spomenika. Imamo puno toga što treba obnoviti. Važno je da poštujemo Domovinski rat, to je početak onog na čemu temeljimo naše vrijednosti", rekao je Plenković.

"Apsolutna obnova spomenika. Antifašistički spomenici su simbol borbe za slobodu", rekao je Bernardić.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo