Unutarstranački izbori / Zadnji je tjedan borbe za vrh HDZ-a i prikupljanje potpisa: 'Većina članova su fantomi i duhovi...'

Dok Andrej Plenković jedno oko drži na unutarstranačkim odnosima, drugo mu mora biti na koalicijskim

25.2.2020.
17:18
VOYO logo

Ušli smo u zadnji tjedan prikupljanja potpisa za kandidature na najvažnijim mjestima u HDZ-u. Iako za mjesto predsjednika i zamjenika članovi moraju skupiti više potpisa nego onaj tko se želio kandidirati na predsjedničkim izborima - oni najistaknutiji tvrde da ih imaju i više nego dovoljno.

I jedni i drugi kažu - skupili smo i više nego dovoljno potpisa. Međutim, do ovog trenutka u središnjici nije predan niti jedan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prva dva mjesta u stranci, 10.500 potpisa koje trebaju, Ivan Penava naziva apsurdnim. Od 210.000 HDZ-ovaca, koliko navodno imaju, 100.000 njih su - fantomi. Čak i duhovi, kaže.

"Uzmite primjerice Opatovac, naselje pokraj Vukovara, gdje imate na nekakvom popisu 70 ili 80 članova. U startu imate 20 i pa onda još njih 30 koji su se odavno odselili", kazao je Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo išli na redukciju i da glasaju samo oni koji plaćaju članarinu nego smo se odlučili da se ide prema broju koji postoji u središnjem programu. Jesu li oni svi aktivni, osjećaju li se oni uopće članovima, ne mogu sa sigurnošću reći", kazao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Svi će ipak dobro surađivati

Propitivati točan broj tek sada, tvrdi, nije fer. Međutim Opcija za promjene uspjela je skupiti i nekoliko tisuća potpisa više nego što je potrebno, tvrde nam; a u ovom trenutku pregledavaju ime po ime sami pa će ih krajem tjedna - predati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iako svi uvjeravaju kako će, koji god ishod bude, dobro surađivati.

"Ona špica nekakvih nesuglasica je iza nas, vidjeli ste ovih dana da nema više teških riječi, to će se iznivelirati nekako i vidjet ćete, kamapanja će biti demokratska, kampanja će biti unutarstranačka i bez nekakvih velikih tenzija", kazao je potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osovina koja se nalazi u zagrebačkoj Panorami i dalje upozorava kako članovi koji su spremni njima dati glas na terenu trpe prijetnje i neugodnosti. Svaku pedantno zapisuju, a kad bude vrijeme, sve će objaviti. 

"Pritisak na određene ljude, što izravan, što neizravan, putem nekakve autocenzure i razmišljanja u smislu radi mi netko na mjestu koje je podložno političkim odlukama", rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je biti siguran u stabilnost

Za to vrijeme još nitko nije preuzeo zasluge za pokrenutu stranicu HONG (HDZ-ovci organizirano nadgledaju glasovanje).

Na pitanje je li saznao tko stoji iza inicijative HONG, Jandroković je rekao da nije niti ga to zanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da takva vrsta anonimnog djelovanja nije korektna i fer, iza toga može biti neka druga stranka i opcija, na taj se način unosi nemir ljudima koji će birati unutar HDZ-a", kazao je Jandroković.

Dok Andrej Plenković jedno oko drži na unutarstranačkim odnosima, drugo mu mora biti na koalicijskim. Kao što pokazuje situacija u Saboru, u kojemu već tri tjedna nisu glasali ni za koju važniju stvar nakon što je GUP pao pa se ni s manjincima nisu uspjeli složiti - teško je biti siguran u stabilnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo