LOKALNI IZBORI / Zadnji potpisi za kandidature predaju se do ponoći! Glasnogovornik DIP-a za RTL objasnio što će se događati dalje

U ponoć istječu rokovi za kandidiranje i izborna povjerenstva imaju rok od 48 sati da objave pravovaljane liste

29.4.2021.
18:49
VOYO logo

Pred Hrvatskom su jedni od najneizvjesnijih i najzahtjevnijih lokalnih izbora dosad, osobito u velikim gradovima. Skupljaju se zadnji potpisi za kandidature, koje se izbornom povjerenstvu trebaju predati do ponoći. Konačne liste objavit će se u subotu 1. svibnja, nakon čega počinje službena kampanja koja traje već tjednima.

U pratnji jakih snaga, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović u plavim je kutijama donio više od 13 tisuća potpisa podrške pa se obrušio na onog koji najbolje kotira prema anketama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je bitno znanje i odgovornost, a ne populističko demagoške priče koje ste nekad mogli slušati od Ivana Vilibora Sinčića, a danas ih možete čuti od Tomislava Tomaševića", rekao je Filipović. 

Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević tvrdi da je u dva dana skupila - 12.700 potpisa. Sada je donijela listu s 47 kandidata za Gradsku skupštinu, a o tome što će biti nakon izbora, kaže: "Nećemo ulaziti u koalicije, ali naša će vrata uvijek biti otvorena za svakog tko za taj zajednički stol može donijeti nove ideje i prijedloge, a sve na korist svim našim sugrađanima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam tisuća potpisa je predala Vesna Škare Ožbolt pa se osvrnula na dosadašnju koaliciju HDZ-a i 365. " Sve što su mogli su pokazali. Nisu pokazali neke velike rezultate, i to je ono što im ozbiljno zamjeram", kazala je Vesna Škare Ožbolt. 

A bez zamjerki, dobrog raspoloženja i uz tamburaše potpise je predao Zvonimir Troskot. "Evo danas predajemo 8.700 potpisa. Jeeej", kazao je Troskot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split

A u Splitu - Vice Mihanović je broj potpisa, za koji kaže da je - rekordni - istaknuo na kutijama. Uvjeren je u pobjedu, bez obzira na optužbe da je plagirao doktorat. "Naravno da nisam. Moj doktorski rad je jedinstven po svojoj temi, ne samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Ali, sve ćemo vidjeti na sudu i na samim izborima", kaže HDZ-ov kandidat Vice Mihanović.

Što dalje?

Kandidati što su skupili - su skupili. U ponoć istječu rokovi za kandidiranje i izborna povjerenstva imaju rok od 48 sati da objave pravovaljane liste. To znači da od subote kreće - službena kampanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona bi znači počela danom objave lista, traje do 14. svibnja, to je petak u ponoć. Cijela subota, 15. svibnja je izborna šutnja, kao i nedjelja izborni dan - dok se ne zatvore sva birališta", kazao je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski

Samo za prvi izborni krug tiska se 14 milijuna listića, a na isti način kao i na parlamentarnim izborima - glasat će moći i građani u izolaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo