UOČI PROSVJEDA DILJEM HRVATSKE / Zadranke i Zadrani na nogama: 'U rukama suda zakon je samo 'batina' kojom udaraju društvo'

Slučaj silovanja djevojčice digao je cijelu Hrvatsku na noge pa se u subotu diljem zemlje održavaju prosvjedi 'Pravda za djevojčice'

18.10.2019.
19:17
VOYO logo

Preokret u zadarskom slučaju grupnog silovanja koji je zgrozio Hrvatsku! Sud je prihvatio žalbu tužiteljstva i petorica osumnjičenih mladića od sinoć su u jednomjesečnom pritvoru.

Pred zadarski Županijski sud jutros je stiglo pedesetak prosvjednika, neki i s povezom na očima, a ustvrdili su da je ''zakon u rukama suda samo 'batina' kojom udaraju društvo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, petorica mladića iz okolice Zadra, osumnjičenih za grupno silovanje 15-ogodišnjakinje, sinoć su ipak privedenI i određen im je jednomjesečni istražni zatvor. Tako je, na temelju žalbe Županijskog državnog odvjetništva, odlučilo Izvanraspravno vijeće, poništavajući time odluku suca istrage koji ih je bio pustio da se brane sa slobode.

"Svaka odluka suda podložna je kontroli povodom žalbe, tako je bilo i u ovom slučaju. Žalbeno vijeće je utvrdilo nešto drugačije nego što je to sudac istrage i takvu odluku je donijelo'', kazao je novinarima Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je sudac istrage u svojoj prvotnoj odluci utvrdio da postoji opasnost od utjecaja na svjedoka, ali je mislio da se to može prevenirati mjerama opreza: "Izvanraspravno vijeće u bitnome je gotovo 90 posto potvrdilo odluku suca istrage".

Odvjetnici u petak nisu željeli otkriti detalje o strategiji obrane. Ivan Perica, odvjetnik jednog od osumnjičenih istaknuo je: "Njima je već bila određena mjera opreza, i koliko je meni poznato, i moj branjenik, i svi ostali držali su se u potpunosti određenih mjera, tako da što se tiče utjecaja - to se nije moglo dogoditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Grgić, odvjetnik jednog od osumnjičenih ustvrdio je: "Opasnost od utjecaja na svjedoke bila bi razumljiva da žive praktički u istoj kući, da su susjedi, da se zbog naravi posla ili nečega svakodnevno susreću, da postoji vjerojatnost da će se susretati. Ovdje postoji samo apstraktna mogućnost koja je adekvatno spriječena mjerama opreza".

Marijana Botić izAkcije mladih Zadar, međutim, upozorava: "Ova vlast je klanska vlast, vraćaju nas u feudalno doba i kad sude, gledaju tko što nosi, koliko tko ima novca, kako je tko odjeven, tko stoji iza njega, iz koje je obitelji...  Zato nam se ovakve stvari i događaju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj silovanja djevojčice digao je cijelu Hrvatsku na noge pa se u subotu diljem zemlje održavaju prosvjedi "Pravda za djevojčice".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo