donijeli odluku / Zagorci na čelu promjena: Mala općina druga u Hrvatskoj zabranila rad nedjeljom

Ta zagorska općina ima 4000 stanovnika i 7 trgovina - i dogovorili su da nedjeljom i blagdanom od Nove Godine više neće raditi

27.12.2018.
7:25
VOYO logo

Ne čuje se skeniranja barkodova, nema šuškanja vrečica i trošenja novaca. Nedjeljom, praznicima i blagdanima u zagorskoj općini Martijanec - od sada, sve je zatvoreno. Općina Martijanec je jedan od prvih općina u hrvatskoj koja je ukinula rad nedjeljom i blagdanima, pa smo došli provjeriti koja trgovina radi.  

Monika Zrna ima kafić odmah nasuprot zatvorene trgovine. Ona će nastaviti raditi nedjeljom, ali podržava ovu promjenu. "Možda će malo pasti promet zato što smo nasuprot dućana, možda će se osjetiti mali pad, ali nema razloga za paniku", tvrdi Monika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nitko ovdje ni ne paničari. Oko 4 tisuće stanovnika je prihvatilo inicijativu koju je pokrenuo načelnik općine Dražen Levak, koji također danas ne radi pa smo ga morali nazvati. 

"Kod nas je 25 žena, računamo da je to 25 obitelji. Cilj ovog sporazuma je da se omogući zaposlenima u trgovinama, od čega je velika većina žena, da nedjelju, umjesto na radnom mjestu, provedu u društvu svojih obitelji", tvrdi Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trgovci neće trpiti neke velike štete'

Naišli smo na jednu jedinu trgovinu koja je danas radila u općini Martijanec je  od 7 do 11. ali uskoro ni toga neće biti. Prema podacima eurostata, oko 30 posto građana u Hrvatskoj radi nedjeljom. Procjenju je da se baš vikendom u blagajne slijeva oko 60 posto ukupne potrošnje građana.

Bilo je do sada pokušaja da se u Hrvatskoj rad nedjeljom ukine, ali Ustavni sud je oba puta to srušio. Kada su nedjelje bile neradne, rasla je potrošnja subotom i ponedjeljom. "Prema izjavama trgovaca, oni su svjesni da postoje veći troškovi nedjeljom. Više plaće radnicima, struja. Tako što se tiče prometa, neće trpiti neke velike štete", tvrdi Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 7 trgovina i obrta jednoglasno se dogovorilo da nema rada, a oni koji su u trgovine išli nedjeljom - morat će se snaći. A tako je u Slavoniji u općini Ivankovo već tri mjeseca. U Hrvatskoj je zakonom regulirano da se rad nedjeljom plaća 35 posto više nego radnim danom, a blagdanima 50 posto. Trgovkinje u Martijancu u 2019. imat će 54 radna dana manje, time i manju zaradu, ali više vremena za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo