hrvatske delicije / Zagorje ima još dva proizvoda koji su zaštićeni u Europskoj uniji – Zagorske štrukle i bagremov med

Zadovoljni su i iz krapinsko zagorske županije, jer još dva proizvoda u Europi pojačat će imidž županije i privući još više turista

24.3.2022.
7:25
VOYO logo

Zagorski štrukli, ili štruklji te Zagorski bagremov med s ova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čime se svrstava na 7. mjesto u Europi.

Brašno, domaća jaja i vrhnje, zagorski sir, malo vode i ulje i sve je spremno za izradu najveće zagorske delicije - štrukla. Svaki pravi kuhar i kuharica znaju da najviše posla ima oko tijesta, no nekima taj dio ide kao od šale.

"Ja kažem, najbitnija je struktura tijesta, izrada. Ja sad njega mogu vući do spomenika lijepe naše. Evo, gledajte, da mi je još jedan ovakav dupli stol mogla bi i na njega razvući tijesto", kazala je Josipa Antolić, kuharica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kumrovcu, posjetitelji restorana mogu uživo gledati kako se pripremaju njihovi štrukli. Za mnoge, ovo je atrakcija i prilika da se nešto nauči.

Image
22. ožujka /

'Projekt: Zeleno': Jelena Pajić otkriva koliko litara vode dnevno 'bacimo' i kako to možemo promijeniti

Image
22. ožujka /

'Projekt: Zeleno': Jelena Pajić otkriva koliko litara vode dnevno 'bacimo' i kako to možemo promijeniti

"Ljudi jednostavno hoće znati recepturu. Ne mogu vjerovati da im ovako pred očima možemo izraditi štrukle, pred njima da nas gledaju. Isti čas da ih napravimo, zapečemo ili skuhamo", rekla je Josipa Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorci su, osim na štrukle ponosni i na svoj bagremov med koji je također ušao pod zaštitu Europske unije. Riječ je o medu koji ima izraženiji okus od drugih.

"Naš med je drugačiji u tome što ima veću, kako mi to zovemo uniformnost. Znate, da bi se neki med mogao proglasiti bagremovim medom mora imati barem 20 posto bagremovih zrnaca u sastavu, dok ovaj naš ima najmanje 27 posto", poručio je Zdravko Bedeniković, pčelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni su i iz krapinsko zagorske županije, jer još dva proizvoda u Europi pojat će imidž županije i privući još više turista.

"Mi smo jedina regija u Europi koje ima zaštićeno glavno jelo, a to je purica, prilog mlinci, desert štrukle i još k tome zagorski med s naših brega i sigurno da ćemo mi to znati iskoristiti u promidžbene svrhe", izjavio je Željko Kolar (SDP), župan krapinsko-zagorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagorju neće stati na hrani. Kreću i na piće, pa bi se u skorijoj budućnosti trebala zaštiti i neka autohtona vina.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo