još jedno priznanje / Zagreb je najbolji u Hrvatskoj po kvaliteti života: 'Nema grada koji je tako siguran i otvoren'

Gledale su se plaće, prosječni dohodak, stopa nezaposlenosti, stipendije, a napravljeno je i istraživanje o mišljenju građana

18.10.2019.
22:05
VOYO logo

Uz mnoga priznanja proteklih godina Grad Zagreb ponio je još jednu titulu: najbolji je veliki grad u Hrvatskoj u kategoriji kvalitete života. Gledale su se plaće, prosječni dohodak, stopa nezaposlenosti, stipendije, a napravljeno je i istraživanje o mišljenju građana. Upravo se ono najviše cijeni.

Zagreb se posljednjih godina sve više ističe po turističkoj ponudi, u prvom redu onoj zimskoj. No nije sve u turizmu, građane privlače i druge stvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Infrastruktura se poboljšala, novi tramvaji, ulice, nove rasvjete, Zagreb je čišći, ima turista, dolaze mladi iz cijele Hrvatske", rekao je Gordan iz Zagreba.

"Ima puno mogućnosti, ima sve što ti treba ovdje. Svašta, od kina, do posla, svega. Evo ja kao student imam isto ovdje sve što poželim", kazao je Matija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb raspolaže s proračunom od 8,2 milijarde kuna, a u ukupnom BDP-u Hrvatske sudjeluje s čak jednom trećinom. Zagreb ima i najmanji problem s nezaposlenošću. U srpnju ove godine bez posla je bilo 15.436 osoba, 17 % manje nego lani. Tu su i bolje plaće pa tako prosječni prihodi po stanovniku iznose 6232 kune.

"Svi su vam u Zagreb došli, s mora, brda, kamena"

Zbog toga građani sve više dolaze u Zagreb u potrazi za poslom.    
"Svi su vam u Zagreb došli, znači: s mora, brda, kamena, svi su u Zagrebu. Zašto? Pa zato što se tu više može zaraditi novca nego tamo u gdje žive", kazala je Ljiljana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je prošle godine poslovalo gotovo 44.000 poduzetnika, 9,1 % više nego godinu prije. Svi oni imali su i 4,4 % više radnika, njih 369.093, a ostvaren je prihod od 375 milijardi kuna. Za 15 % porastao je i broj obrtnika pa ih je tako prošle godine bilo 16.480.

No uz gospodarski, građanima je bitan i faktor tolerancije i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nitko napad ovako, nema problema na cesti, ima se što vidjeti, gdje sjesti, ljudi su ljubazni", rekao je Muhamed. 

Upravo se ovakvim viđenjem Zagreba ponosi i gradonačelnik  

"Nema grada u Europi, glavnog grada koji je siguran i otvoren kao Grad Zagreb. Učio sam od boljih, a danas smo mi bolji od njih. Ja mislim da je to najveće zadovoljstvo", ponosno je rekao Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za glavni grad Hrvatske često se kaže i da je jedno veliko gradilište, no iz Grada tvrde da su trenutačno najvredniji projekti poput Zagrebačkog rotora i sljemenske žičare samo još noviteti zbog kojih će im život u gradu biti još potpuniji.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo