LJETO 2020 / Zagreb je tako pust: Hosteli su prošlih godina proživljavali renesansu, a sada moraju staviti ključ u bravu

Tek rijetki turisti su unatoč pandemiji koronavirusa odabrali Zagreb, koji je prije nešto više od četiri mjeseca pogodio i potres

5.8.2020.
14:20
VOYO logo

Na Gornjem gradu u Zagrebu ovih dana nema gužve, tek pokoji fotoaparat hvata krov Crkve Svetog Marka. I Matoš je usamljen, oko njega obrasla trava - društva ni za lijek. Šetnica na Štrosu bez gužve, a ni pogled s vidikovca nije što je nekad bio. Tek rijetki turisti su unatoč pandemiji odabrali Zagreb.

Image
ZAGREB ČEKA BOLJE DANE /

Bienenfeld za RTL otkrila kakav as u rukavu imaju u turističkoj zajednici za spas sezone u Zagrebu

Image
ZAGREB ČEKA BOLJE DANE /

Bienenfeld za RTL otkrila kakav as u rukavu imaju u turističkoj zajednici za spas sezone u Zagrebu

''Čitala sam na internetu i pisalo je da samo trebamo popuniti formular online kako bismo ušli u državu. Učinili smo to i došli ovdje'', kaže nam Alexandra iz Italije.

''Ovdje sam kako bih letjela u SAD da vidim dečka. Zbog zabrane putovanja provela sam 14 dana u Hrvatskoj jer nije u Schengen zoni. Sama sam ovdje'', kaže Ilenia također iz Italije.

Sam je i Zrinjevac, nema manifestacija i druženja na travi. U Zagrebu je trenutno 1257 gostiju što je 79 posto manje nego lani, a to malo turista najviše je došlo iz Poljske, Italije, Francuske i Hrvatske.

Trg bi danas, da nema koronavirusa bio prepun grupa. Ovo je jedina koju smo danas vidjeli, a turistički vodiči kažu možda i najbrojnija ovog ljeta.

''Pad je značajan u odnosu na prošlu godinu i onu prije, pad je vrlo vrlo velik. Ne bih o postocima, ali ću reći konkretno za našu agenciju. Pad je za par tura dnevno na par tura mjesečno. Što se tiče gostiju, oni su većinom iz Europe, rijetko je tko s drugog kontinenta'', kaže turistički vodič Luka Pelicarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svi turisti koji dođu prije ture dobiju uputu o epidemiološkim mjerama. Uz povijesne informacije o metropoli, vodiči sada moraju dodati i pokoju o potresu. A potresno je sve ovo vodičima jer posla za njih nema.

''Mi smo manja agencija tako da smo sve naše zaposlenike uspjeli zadržati. Nismo bili srećom primorani na otkaze, ali mogu reći da za razliku od prošlih godina nismo angažirali sezonske vodiče bez kojih ne bismo mogli iznijeti sav taj posao'', kaže Pelicarić.

Ni posla, niti gostiju nema u zagrebačkim hostelima. Onaj najveći, u Tomićevoj nije otvoren od početka epidemije. Ima i oznaku neuporabljivo, a u sobama su još ostaci potresa. Kafić u sklopu hostela zatvoren je prije tjedan dana.

''Nažalost ne planiramo otvoriti, najvjerojatnije uopće jer je hostel stradao u potresu, ovo je najveći hostel u gradu, a nagodinu ćemo pokušati, ali ne vjerujemo da ćemo uspjeti'', kaže voditelj hostela Mislav Butković.

Sudbina je to većine zagrebačkih hostela. Prošlih su godina proživljavali renesansu, a danas su morali staviti ključ u bravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo