Centar kao parkiralište / Zagreb je zakrčen automobilima: 'Pozivali smo građane da se suzdrže od parkiranja na javnim mjestima'

Zbog potresa je građanima omogućeno da automobile parkiraju na inače nepropisna mjesta

14.5.2020.
9:40
VOYO logo

Trgovi, parkovi i javne zelene površine u srcu Zagreba postali su masovno parkiralište.

Budući da su brojni građani ostali bez parkinga nakon potresa, Grad im je dopustio zadržavanje na mjestima gdje to inače nije dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je više onih koji svoja vozila ostavljaju na tim površinama jer jednostavno mogu ili moraju na posao u centar. No, i toj praksi dolazi kraj idućeg ponedjeljka.

Središte grada zakrčeno je automobilima koji su parkirani na mjestima gdje se do prije gotovo dva mjeseca nije smjelo uopće zadržavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od simbola grada Zagreba, jedno od omiljenih šetališta Zagrepčana, ali i posjetitelja, dakako je Zrinjevac. No sada nema toliko građana koliko ima parkiranih automobila. Ne, to nije sajam automobila, već besplatna parking zona otkako je potresa. Trenutno je ovdje parkirano oko 300 vozila.

Slična je situacija ispred Umjetničkog paviljona, oko Hrvatskog društva likovnih umjetnika te na Europskom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među građanima koji su parkirali na Zrinjevcu, zatekli smo one koji ne žive niti u Gornjem ni u Donjem gradu. 

"Imao sam u centru grada posla i to, ali moram nešto nositi pa sam usput došao tu", rekao je Rudolf iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo sada prvi put došli da supruga izvadi zub. Nismo imali gdje stati pa smo parkirali ovdje", izjavio je Andriano iz Zagreba.

Sve je to svjesno omogućeno isključivo iz razloga zbog uslužnosti prema građanima koji su bili prisiljeni sačuvati imovinu, odnosno vozila, kaže Renić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvažili smo ovo stanje, išli smo prevencijskim mjerama, nazočnošću prometnih redara, pozivali smo građane da se suzdrže od parkiranja na javnim mjestima koja nisu namijenjena za to. Ne mogu reći da su nas previše slušali", izjavio je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba.

No, gradonačelnik vjeruje svojim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozorenje da, kazna ne. Oni koji na upozorenje ne budu reagirali, morat ćemo sankcionirati", poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Oporba kaže, moglo se puno ranije reagirati na nepropisno parkiranje na javnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo mi je jasno prvih tjedan dva dok se uklanjala šuta. Možda nije bilo dovoljno mjesta za parking onih građana koji žive u centru no njima je bilo otvorena mogućnost besplatno u podzemnim garažama stoga je ovakav kaos s ovakvim parkiranjem još jedan u nizu kaosa", rekao je Renato Petek, zastupnik u skupštini.

Kaosa koji se nije svidio pješačima i majkama s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Em što ružno izgleda, em je opasno jer vas može zgaziti auto, moramo paziti kako i gdje hodamo", poručila je Kristina iz Zagreba.

"Nisam parkirao, mislim da je to katastrofalno i da je to rezultat nereda u gradu Zagrebu", izjavio je Alen iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada još kažu kako su sva parkirališna mjesta nakon potresa očišćena te se redovito čiste od građevniskog i glomaznog otpada, a za zadržavanje na mjestima poput Zrinjevca tolerancije više neće biti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo