Sve se može reciklirati / Zagreb je zatrpan: Otpadni tekstil na svakom koraku, neodovorni građani bacaju ga oko kontejnera

Otpadni tekstil i odjeća prikupljaju se putem spremnika postavljenih na javnim površinama te u reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima, a odvozi se svakodnevno

15.8.2019.
22:30
VOYO logo

Odjeća, obuća, torbe, igračke - spremnici za tekstil diljem Zagreba izgledaju zatrpano.

"Ovu hrpu smo prijavili već sigurno jedno 3,4 puta kroz  zadnja 2,3 tjedna i to se ne odvozi i ja mogu samo pretpostavti da je situacija slična kao i prošle godine sa plastikom kad su istekli određeni ugovori i onda je nisu mogli odvoziti", govori Lana Vukovinski iz "Inicijative Samoborček". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što se tekstil ne odvozi, ono što u tim spremnicima treba i ne treba biti, tvrde građani odlaže se uokolo i razbacuje. Problema s razbacanim otpadom i oštećenim spremnicima svjesni su i u zagrebačkoj Čistoći, no tvrde, odvoze ga redovito.

Otpadni tekstil i odjeća prikupljaju se putem spremnika postavljenih na javnim površinama te u reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima, a odvozi se svakodnevno do ovlaštenog oporabitelja na daljnju obradu sukladno ugovoru, javljaju iz zagrebačke čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalna zadruga prikuplja rabljenu odjeću, sortira je, koristi za izradu novih proizvoda ili prosljeđuje na reciklažu. 

"Ovo je previše, baš previše. No trudimo se to riješiti. Svaki tekstil se može preradti ili za krpe ili imajui firme koje rad etekstilnu vunu i treba se raspitati i savjetujem ljude da na taj način to rješavaju a ne bacanjem i razbacivanjem oko kontejnera", kaže nam Snježana Vodanović iz Socijalne zadruge Humana Nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato dobro razmislite jer čak 90 posto tekstilnog otpada može biti ponovno korišteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo