'i nije prvi put' / Zagreb Pride: 'Prijedlog Zakona o udomiteljstvu diskriminira životne partnere, izazivaju se tužbe'

Image
Foto: Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL

Upozoravaju da prihvaćanjem takvog zakona Hrvatska mogla biti izložena tužbama građana

27.11.2018.
17:12
Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb Pride priopćio je u utorak kako novi prijedlog Zakona o udomiteljstvu nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, koji životnim partnerima jamči jednaka prava kao bračnim i izvanbračnim drugovima, te upozorava da prihvaćanjem takvog zakona Hrvatska mogla biti izložena tužbama građana.

U Zagreb Prideu tvrde kako novi Zakon o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim partnerima, nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, po kojem životni partneri imaju jednake mogućnosti za ostvarenje svih prava te javnih i privatnih usluga kao i bračni i izvanbračni partneri i njihova djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se prijedlog Zakona usvoji, Vlada će Republiku Hrvatsku izložiti tužbama vlastitih građanki i građana zbog povrede prava na jednako postupanje", navodi se u priopćenju.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju kako nije prvi put da Vlada stvara "institucionalne okolnosti za diskriminaciju istospolnih parova" jer je od 2016. godine izglasan niz posebnih zakonskih propisa koji nisu u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu i drugim propisima koji nalažu jednako tretiranje životnih i bračnih drugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj prijedlog Zakona smatramo još jednim pokušajem diskriminacije i nasilja protiv naših obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi i koji nećemo dopustiti”, poručuju iz Zagreb Pridea i podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) 2016. godine Hrvatsku proglasio krivom za diskriminaciju istospolnih parova.

Zbog presude ESLJP-a mijenjao se Zakon o strancima koji je omogućavao spajanje obitelji isključivo bračnim i izvanbračnim raznospolnim parovima, a Hrvatska je tužiteljici iz proračuna isplatila odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na riječi pravobraniteljice za djecu, iz Zagreb Pridea kažu da glavni kriteriji u ostvarivanju prava na udomiteljstvo trebaju biti sposobnost, motiviranost i posvećenost osoba da na adekvatan način brinu i skrbe za djecu, a ne njihova spolna orijentacija ili rodni identitet.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo