ODBIJAJU IZVRŠITI POBAČAJ

Zagreb se oglasio oko slučaja Mirele Čavajde: 'Neprihvatljivo je... ravnateljica je započela razgovore'

'Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti', kažu

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
RTL Vijesti/ 5.5.2022. u 20:34

Na Facebook stranici Grada Zagreba objavljeno je priopćenje vezano za slučaj trudnice, Mirele Čavajde kojoj su u četiri zagrebačke bolnice odbili izvršiti pobačaj unatoč tomu što je njenoj bebi dijagnosticiran tumor na mozgu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević izražavaju žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njena obitelj.

Slučaj gđe. Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb.

Image
OTKRILI SMO I STATISTIKE

Donosimo najnovije svjedočanstvo! Zoricu su zbog malformacija glave njene bebe uputili u Sloveniju

Image
OTKRILI SMO I STATISTIKE

Donosimo najnovije svjedočanstvo! Zoricu su zbog malformacija glave njene bebe uputili u Sloveniju

Zakon je jasan i nedvosmislen te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće.

Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje.

Obzirom da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti.

Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom", naveli su.

RTL Vijesti/ 5.5.2022. u 20:34

Više s weba

Pročitajte još

Image
izbio oko 19 sati

Buknuo požar na vrhu Biokova. Gori na iznimno nepristupačnom terenu

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču