Odluka koja je podijelila javnost / Zagreb želi uvesti obveznu kastraciju pasa, ali još nitko ne zna tko bi to plaćao

Ova odluka već je podijelila javnost, a veliki broj vlasnika ionako smatra da o sudbini njihovih najdražih ne bi trebala odlučivati politika, već oni sami

7.3.2018.
22:32
VOYO logo

Ako je itko ostraščen više od hrvatskih ljevičara i desničara onda su to strastveni ljubitelji životinja. Ali sada je i između njih došlo do strastvene rasprave. Grad Zagreb po uzoru na Čakovec također želi uvesti obveznu  sterilizaciju pasa i mačaka koji nisu namijenjeni za uzgoj.

Fanatični Luka Oman i njegovo Društvo prijatelja životinja u potpunosti podržava tu odluku ali se njoj zato žestoko protivi nekoliko udruga koje se brinu o psima, ali i članovi Kinološkog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Čakovec je na tu ideju došao zbog tri tisuće napuštenih životinja koje su lutale ulicama, ali čini se da će sličnim stopama i hrvatska metropola.

To je izazvalo žestoke reakcije javnosti i podijelilo udruge koje se brinu o životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom Zagrebu za tim nema potrebe, to neće riješiti probleme jer je to gašenje požara zbog dosadašnjeg ne gašenja požara", kazala je Dora Perši iz udruge Indigo.

S druge strane u jednom od najvećih zagrebačkih azila kroz koji prođe više od tisuću životinja taj prijedlog dočekali su s oduševljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kastracija je nužna, u svakom su skloništu sve životinje kastrirane i nadam se da na taj način uspijevamo imati populaciju koja je odgovorna. Onaj tko govori da ne želi da mu pas bude kastriran dovoljno govori o sebi, ozbiljno vam kažem, prošla sam brojne edukacije", kazala je u RTL DirektuTatjana Zajec iz skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Najglasnije obveznu kastraciju ipak zagovaraju prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva odluka je odlična, a svi oni koji misle durgačije, a to je manjina, predlažem da posjete jedno od skloništa u kojima je tisuće napuštenih životinja", tvrdi Luka oman, predsjednik Udruge prijatelji životinja.

U Kinološkom savezu pobornici su jedne sasvim drugačije priče. Smatraju da se njihovi članovi od takve odluke trebaju izuzeti jer su ionako pod nadzorom samog saveza ali i međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, još se ne zna tko će te zahvate plaćati ukoliko odredba stupi na snagu. Naročito zbog cijene kastracije koja u veterinarskim stanicama doseže i do tisuću kuna

Odgovor smo pokušali potražiti kod Damira Skoka, predsjednika skupine za zaštitu životinja Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 12.3. traje javna rasprava, prikupljamo sve strane i materijale koji su pristigle pa ćemo organizirati jedan ili dva stasnaka dok ne izbistrimo konačni novi prijedlog te odluke”.

Ipak, ova odluka već je podijelila javnost, a veliki broj vlasnika ionako smatra da o sudbini njihovih najdražih ne bi trebala odlučivati država, grad ni politika, već oni sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo