TUŽNE SUDBINE / Zagrebačka beskućnica kroz plač: 'I kći me se odrekla. Nisam je vidjela osam godina. To mi je najveća bol'

Imala je tek 13 godina kad je ostala bez roditelja. S 15 je, u potrazi za boljim životom, sama iz Okučana došla u Zagreb

10.10.2020.
7:31
VOYO logo

Službeni broj beskućnika u Hrvatskoj je oko pet stotina, no stvarni broj je daleko veći. Statistike govore da je u Hrvatskoj bez ikakvog krova nad glavom čak 2 tisuće ljudi. 

Uoči svjetskog dana beskućnika, oni zagrebački, kao i korisnici pučkih kuhinja, dobili su donaciju zaštitnih maski i dezinficijensa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 13 godina ostala bez roditelja

Imala je tek 13 godina kad je ostala bez roditelja. S 15 je, u potrazi za boljim životom, sama iz Okučana došla u Zagreb. "Nemam nikog više. Svi su pomrli. Ja sam sama", kaže Ivanka Samovojska na pitanje je li u kontaktu s braćom ili sestrama. 

Sama i bez ičeg. Osim sobice u zagrebačkom prihvatilištu za beskućnike - Kosnica.  A sve je radila onako kako većina radi. Škola - posao - brak - dijete. Psihička bolest uništavala je jedno po jedno. "I kći me se odrekla. To mi je najveća bol", kazala je kroz plač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima osam godina što se ne viđamo, ali maloga vidim. Deda uvijek mi doveze maloga i s njim sam, s prvim mužom, u kontaktu. I on mi pomogne, kad god treba što, a rastavljeni smo 40 godina", priča. 

Djeca iz domova, zatvorenici, oni kojih se odrekla obitelj...

U prihvatilištu je 10 mjeseci. Jedna je od stotinjak korisnika i isto toliko sudbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najrazličitije su sudbine ljudi koji dođu ovdje kod nas. Od djece koja su izašla iz domova, od zatvorenika koji su izdržali kazne zatvora, od osoba koje su obitelji napustile do osoba koje imaju i neke duševne teškoće pa su ih se također obitelji odrekle. Najtužnije zapravo sudbine mi susrećemo ovdje", rekao je ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava. 

Sudbine koje su dovoljno teške i bez koronavirusa. 4500 maski i dezinficijensa danas je uručeno beskućnicima u prihvatilištu, a bit će raspoređene i na korisnike pučkih kuhinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj oko 500 beskućnika

"U Republici Hrvatskoj imamo oko 500 beskućnika, imamo 13 skloništa diljem Hrvatske i 32 pučke kuhinje koje serviraju obroke za sve koji su u potrebi", kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić

Nažalost, ni do obroka ni do maski ipak ne mogu svi. Statistike govore da je broj skrivenih beskućnika u Hrvatskoj veći od 2000. Četiri puta više od onih koji trenutno imaju kakav takav krov nad glavom i topli obrok.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo