Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
loš dan

Zagrebačka burza u crvenom: pad Crobexa za tri posto, potop Agrokorovih izdanja

'Panika je zavladala na tržištu. Jutros je odjednom započela rasprodaja Leda, a potom i ostalih Agrokorovih izdanja. Vidimo dramatičan pad cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora'

Image

Zagrebačka burza

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Hina/ 29.3.2017. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su u srijedu pali za oko 3 posto, istopivši dobitke od početka godine, a najviše na cijeni izgubile su dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Crobex je u odnosu na utorak pao za 2,98 posto, na 2.015,12 bodova, a Crobex10 za 2,72 posto, na 1.156,26 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 43 milijuna kuna, 26,6 milijuna kuna više nego u utorak.

"Panika je zavladala na tržištu. Jutros je odjednom započela rasprodaja Leda, a potom i ostalih Agrokorovih izdanja. Vidimo dramatičan pad cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, a i većini ostalih dionica cijena je popustila", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako dodaje, s obzirom na količine prodanih dionica kompanija iz sastava Agrokora, uz male ulagače vjerojatno prodaju i fondovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

>> Drugi čovjek ruske banke VTB izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća: 'Sada je glavno zaustaviti paniku'

Popodne je prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev izjavio da Hrvatska vlada i skupina kreditora grupe Agrokor namjeravaju ovog tjedna potpisati sporazum o mirovanju obveza. "Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko... trajat će tjedan ili mjesec dana, ne godinu... Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)", kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura. Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. "Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja... i podrške vlade", pojašnjava.

U takvim okolnostima, najveći promet među dionicama u srijedu je na Zagrebačkoj burzi ostvaren dionicom Leda, 9,5 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 11.59 posto, na 6.100 kuna. Dodatno je u blok trgovanju tom dionicom ostvaren promet od 2,9 milijuna kuna.

Cijena dionica Jamnice pala je za 15,25 posto, na 100 tisuća kuna, uz promet od 8,1 milijuna kuna. Za 6,17 posto, na 19 kuna, pala je cijena dionica Belja, s prometom od 217,1 tisuću kuna, a dionica Vupika pala je za 1,82 posto, na 37,31 kunu (promet 96,1 tisuću kuna). Dionica Zvijezde danas je pak poskupjela za 0,06 posto, na 3.099 kuna (promet 223,9 tisuća kuna), a preostalom dionicom iz sastava Agrokora, Tiskovom, danas se nije trgovalo.

I većina drugih izdanja u srijedu na burzi niže cjenovne minuse, pri čemu dionica Viadukta 10,24 posto, Medike 10 posto, Instituta IGH 7,12 posto, Atlantic grupe 5,56 posto, Podravke 5,17 posto, Kraša 4,91 posto itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Među rijetkim likvidnijim dobitnicama je dionica Atlantske plovidbe kojoj je cijena porasla za 2,85 posto, na 449,98 kuna, s prometom od 2,3 milijuna kuna.

Hina/ 29.3.2017. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba