Od ideje do projekta / Zagrebačka osnovna škola osvojila europsku nagradu za obrazovanje: Profesor tjelesnog prošetao učenike oko Zemlje

Krug oko zemaljske kugle za 12 dana

12.12.2020.
20:30
VOYO logo

Lijepe vijesti stižu iz zagrebačke Osnovne škole "Petra Preradovića" koja se prva u Hrvatskoj okitila prestižnom europskom nagradom za obrazovanje.

Za sve je zaslužan profesor tjelesnog koji je u vrijeme proljletnog zatvaranja, kada su sportske aktivnosti bile ograničene, izveo nešto na prvu gotovo nemoguće - kroz izazove je prošetao učenike oko Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krug oko zemaljske kugle za 12 dana. Pa onda još jednom!

Na proljeće je to pošlo za rukom 705 ljudi - među njima školarci, roditelji i profesori zagrebačke Osnovne škole. Kroz izazove su se zabavili u virtualnoj avanturi školskog projekta - Šetnja oko Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio mi je super, natjerao nas je malo van da se igramo", rekao je Matej Mrđa, učenik 4. razreda OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Image
Svjetski Dan učitelja /

U razredu je pune 34 godine: 'Nema ljepšega nego vidjeti dječji osmijeh ili zbunjeni pogled kad velim izvadite pčelicu...'

Image
Svjetski Dan učitelja /

U razredu je pune 34 godine: 'Nema ljepšega nego vidjeti dječji osmijeh ili zbunjeni pogled kad velim izvadite pčelicu...'

"S tatom sam išao malo na Ivanju Reku, malo smo trčali krugove oko kvarta, pa smo doma radili vježba i doma sam oko kreveta da dobijem malo više koraka", izjavio je Luka Petrić, učenik 4. razreda OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trčao sam malo s roditeljima, pa sam i tako. Bilo mi je zabavno", kazao je Matej Jurela Ličina, učenik 4. razreda OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Šetali su, trčali i vozili bicikle po Zagrebu i okolici. Aplikacije na mobitelu su koristili za praćenje koraka. Sve je u kilometre pretvarao njihov profesor tjelesnog, Juraj Horžić, inače tvorac ideje.

"Bila je vijest na televiziji da je jedan maratonac istrčao maraton na svom balkonu. Ja sam odmah isti tren uzeo globus. Vidio sam kolika je udaljenost recimo da napravimo krug oko Zemlje i krenuo sam preračunavati koliko bi se učenika trebalo uključiti da bismo mi kao škola napravili krug oko zemlje", izjavio je Juraj Horžić, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ideje do projekta, a sada i nagrade Europske komisije u kategoriji obrazovanja. Prvi takav uspjeh za Hrvatsku.

"Veća fizička aktivnost u vrijeme kada je sve bilo zatvoreno, klubovi su bili zatvoreni, škole i mi smo uspjeli i ja sam presretan zapravo zbog toga", poručio je Hrožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nagrada je 10 tisuća eura što će napravo poboljšati naš školski budžet. U školu ćemo ono što treba za tjelesni, dakle nekakve rekvizite i sve ono što nam je potrebno da nam je tjelesna i zdravstvena kultura bogatija za dalje", kazao je Denis Žvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

A priča se proširila dalje sa Školskim sportskim savezom grada Zagreba pa se uključilo 30 škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodni kraći izazov je taman završio - cilj u pet dana prijeći udaljenost od Zagreba do doma Djeda Božićnjaka u blizini finskoga grada Rovanijemijea - 2373 kilometara.

"Istok, sjever, drugi dio grada i tako dalje išli bi promijeniti. Nismo išli po utabanim rutama. Meni uopće nije bilo teško", izjavili su Hrvoje i Jakov Hrgić, otac i sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučilo se dosta toga iz geografije, a profesor je radio dnevnike putovanja.

"Osvojili smo po četiri oceana, prošli smo velike svjetske pustinje, oko 40 zemalja, četiri kontinenta, sjeverni i južni pol", rekao je Horžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A čini se da su tek na početku putovanja. Planiraju još i put do Mjeseca, a virtualno će prošetati i do Jupitera, a onda možda stigne i još jedna nagrada za promicanje zdravog i aktivnog života. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo