Od Jankomira do Siska / Zagrebačke muke po krupnom otpadu: Je li Sisak doista otpao zato što su se 'radnici porazbolijevali od covida'?

"Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole... To je razlog zbog čega niti unajmljena drobilica još ne radi", kazao je gradonačelnik

26.10.2021.
21:30
VOYO logo


Mukama po glomaznom otpadu u glavnom gradu nikad kraja. Sva rješenja gradonačelnika Tomislava Tomaševića zasad su privremena. Trajno rješenje, dugonajavljivane drobilice otpada, čekat će se još možda i pola godine. Kamo s glomaznim otpadom do tada, u prilogu Irene Pirjać.

Još jedno gradonačelnikovo privremeno rješenje: ugovor s tvrtkom u Sisku koja je drobila zagrebački otpad, je gotovo, a dvije drobilice koje je Grad kupio daleko su još od uporabe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. To je razlog zbog čega niti unajmljena drobilica još nije konzumirana, odnosno ne može operirat na području platoa, na Jakuševcu", objasnio je gradonačelnik Tomašević.

I tako se glomazni otpad seli od ljeta, kada je krenula zavrzlama, podsjetimo, nakon što je istekao ugovor s tvrtkom Cezar pa je grad grcao u otpadu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto Cezara u Jankomiru, gradonačelnik Tomašević unajmio je prostor u Sesvetskom Kraljevcu za skladištenje. Taj je kapacitet popunjen već nakon dva tjedna. Novo rješenje, koje su Zagrepčani platili 400 tisuća kuna, našao je u Sisku, gdje se otpad drobio i vraćao u Zagreb. Ali i tamo je ugovorena kvota ispunjena. 

Sudbina posla s glomaznim otpadom

"Sam ugovor je konzumiran. On je u potpunosti gotov i posla više nema u ovom trenutku. Znači, Grad Zagreb i tvrtka Royal media trenutno nisu u nikakvom poslovnom odnosu", kazao je Luka Beban, odvjetnik tvrtke za zbrinjavanje otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I više ni ne mogu biti, jer je u međuvremenu inspekcija toj sisačkoj tvrtki privremeno zabranila dovoz otpada zbog skladištenja količine otpada veće od dopuštene. I to nije prva zabrana istoj tvrtki. Gradonačelnik o svemu pak ne zna ništa:

"Gdje je zabranjen rad?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisku.

"U Sisku? Kada je to bilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer sam dobio informaciju.

"OK. Nemamo tu informaciju. Jučer ste je dobili? Okej, provjerit ćemo." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sisačke tvrtke koja je drobila zagrebački otpad kažu da privremena obustava nema veze sa Zagrebom.

"Tvrtka Royal Media je dobila zabranu zbog sasvim drugih vrta otpada s kojima se inače bavi, prvenstveno plastikom. Radnici su poobolijevali od korone i usporio se proces razvrstavanja što je uzrokovalo nakupljanje prevelikih količina otpada u dvorištu", rekao je Beban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će biootpad Zagrepčana ipak zbrinjavati tvrtke Petra Pripuza, sudbina posla s glomaznim otpadom vrijedim 90 milijuna kuna i dalje se ne zna. Kao niti sljedeće gradonačelnikovo privremeno rješenje. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo