nova odluka / Dolenec: 'Grad će nezaposlenim braniteljima plaćati troškove stanovanja'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika rekla da će dodatni iznos dječjeg doplatka iznositi 200 kuna

7.6.2022.
11:24
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na početku redovite konfenercije za medije zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je plan obnove škola u gradu Zagrebu, oštećenih u potresu ili drugih škola koje su čekale na sanaciju i obnovu.

Korlaet je rekao je kako dovršena cjelovita obnova Osnovne škole Miroslava Krleže i tamo će nastava krenuti s novom školskom godinom. Najavio je i kako će do početka nove školske godine biti obnovljena i Područna škola Vugrovec koja je jako stradala u potresu. Zamjenik gradonačelnika naveo je i druge škole koje će biti obnovljene do početka ili drugog polugodišta školske godine 2022./2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalna pomoć

Zamjenica Danijela Dolenec naglasila je kako je u javno savjetovanje upućena odluka o socijalnoj skrbi. Najavila je kako će to trajati do 3. srpnja, nakon toga ta odluka bit će upućena na Gradsku skupštinu.

''Na državnoj razini je usvojen novi zakon o socijalnoj skrbi i bilo ga je nužno uskladiti. Bez obzira na činjenice još uvijek štedljivog proračuna želimo pronaći način da nove skupine uklopimo u ovu odluku'', rekla je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je da se mijenjao zakon kada su u pitanju stranci pod posebnom zaštitom i članovi njihovih obitelji.

Dolenec je pojasnila da je predloženo je da se "izjednači naknada za osobe s invaliditetom, bez obzira na stupanj invaliditeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi puta su ovom odlukom obuhvaćeni korisnici nacionalne naknade za starije osobe. 65 posto te skupine čine žene i ovo je jedna od najugroženijih skupina'', naglasila je Tomaševićeva zamjenica.

"Predlažemo da ta naknada bude 400 kuna mjesečno" za ovu skupinu korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uključujemo i hrvatske branitelje nezaposlene i njihove obitelji, dobit će pravo na naknadu troškova stanovanja, električnu energiju, komunalne usluga, plin'', kazala je Dolenec.

Nova prava dolaze i za samohrane roditelje koji su primatelji doplatka za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po djetetu smo predložili dodatni iznos od 200 kuna" istaknula je Dolenec.

Kazala je kako je riječ o najugroženijim skupinama građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'i jedna namirnica je dobrodošla' /

Socijalna samoposluga ostala bez hrane: traže pomoć od građana i tvrtki koji su u mogućnosti donirati

Image
'i jedna namirnica je dobrodošla' /

Socijalna samoposluga ostala bez hrane: traže pomoć od građana i tvrtki koji su u mogućnosti donirati

Novi pročelnik

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je predstavio novog pročelnika, imenovan je Luka Juroš kao pročelnik za Gradski ured za obrazovanje i sport, na dužnost stupa od idućeg mjeseca.

Tomašević se dotaknuo problema građana koji čekaju priključak. Rekao je da je riješeno 5200 zahtjeva od preko 8000 zahtjeva. Tvrdi kako je bila riječ o nepotpunoj dokumentaciji i fizičkim nedostacima izvođača radova, no da kako se sada problem rješava puno brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boksevi za otpad

Gradonačelnik je komentirao i sredstva za gradnju boksova za otpad.

''Boksevi su jeftiniji jer smo tražili najjeftiniju ponudu, a vjerujemo da će i doći do suradnje između ulaza u istu zgradu što će pojeftiniti cijenu po kućanstvu. Time će se maknuti barem dio kanti s javnih površinama. Stavljanje kanti na javnu površinu je zadnja opcija, smetlarnici bi trebali biti u zgradama, parcelama vlasnika, a tek onda se ide na opciju boksova. Kažnjavat će se svaka situacija u kojoj se kontaminiraju reciklanti, vjerujem da će suvlasnici svoje kontejnere htjeti imati pod svojom kontrolom'', rekao je gradonačelnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za korištenje javne površine neće naplaćivati naknadu, ali ne može plaćati i ugradnju boksova. Tamo gdje je GSKG upravitelj zgrada, a upravlja većinom, opcija je da ponude povoljne jeftine kredite, vjerujem da će i suvlasnici ponuditi takve opcije'', dodao je.

Drobilice na Jakuševcu i Resniku

''Gledamo da možemo smanjiti bilo kakav negativni utjecaj, za drobilicu građevinskog otpada u Resniku smo donijeli odluku na Skupštini, radi se na pripremi te lokacije. Postoje tri betonare pored te lokacije gdje će se reciklirati taj materijal, a prve su kuće 400-500 metara dalje, ne vidim kako bi to moglo ugroziti stanovništvo'', rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na pobačaj

Upitan o bolnici Sveti Duh i pravo na pobačaj, gradonačelnik je rekao kako se ne bavi mikro menadžmentom. No naglasio je kako je njihov program taj u kojem su obećali omogućiti pravo na pobačaj i kako se ide u tom smjeru.

''Radi se na izboru novog voditelja i na novim zapošljavanjima'', rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako se ide zakonskim putem i kako je važno da ta promjena bude nepovratna.

Vrećice za otpad

Pojasnio je i pitanje vrećica za otpad rekavši: ''Ako sve neće biti spremno, odgodit ćemo odluku, javna nabava za vrećice je pred završetkom, marža je minimalna i neće oštetiti Čistoću, a građani će moći kupiti te vrećice u trgovinama. To je jedan od desetka procesa koji su potrebni da bi novi sustav krenuo.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo