rezultati poslovanja / Zagrebački holding završio prošlu godinu u minusu od čak 794 milijuna kuna

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Minus je čak 325 milijuna kuna veći nego 2020. godine

29.4.2022.
15:01
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Uprava Zagrebačkog holdinga predstavila je u petak rezultate poslovanja grupe u 2021. godini prema kojima su negativni tržišni efekti doveli do gubitka od 794 milijuna kuna, ali da je dobit prije plaćanja kamata, poreza i amortizacija (EBITDA) porasla za 77 milijuna kuna od 2020 godine.

Predsjednik Uprave Ivan Novaković izrazio je zadovoljstvo što su rezultate uspjeli preokrenuti u vrlo kratkom roku te je naglasio da su na njih negativno utjecali energetska kriza, štetni ugovori u plinskom poslovanju te ispravci imovine na realnu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativni efektni doveli su do gubitka grupe ZGH u visini od 794 milijuna kuna za 2021. godinu, što je za 325 milijuna kuna više nego 2020. godine.

Poručio je da su očistili bilancu za 2020. i 2021. godinu te da sada započinju poslovanje na novim i zdravim temeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je istaknuti da kada izuzmemo navedene jednokratne stavke radi čišćenja bilance, zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za 2021. godinu iznosi pozitivnih 230 milijuna kuna te za 77 milijuna kuna veća nego 2020. godine", izvijestio je Novaković.

Image
za trošak života /

Gradski zastupnik HDZ-a objavio aneks ugovoru o radu voditelja Čistoće: 'Ovo nema nitko, 5000 kn za stan i režije'

Objasnio je da su shodno tome nakon niza godina zaustavili trend propadanja operativnog poslovanja Holdinga, kao i da su mjere i aktivnosti koje su započeli u drugoj polovici 2021. godine pokazale pozitivne rezultate već sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran da će budući financijski izvještaji pokazati značajno bolje rezultate te da ćemo ostvariti planiranih 504 milijuna kuna pozitivne EBITDA, čime ćemo ostvariti temelje za održivo poslovanje i daljnje investicije koje su nužne ZGH"", zaključio je Novaković.

Prihodi za 2021. godinu iznose 4.026 milijuna kuna, dok su rashodi u iznosu od 4.731 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno navode da su na rezultate značajno utjecale makroekonomske promjene, poput velikih promjena u cijeni plina, kao i rezervacije za otpremnine radnika koji će biti utvrđeni kao višak.

Poslovni prihodi rasli su za sedam posto, odnosno 252 milijuna kuna, a gubitak je u odnosu na 2020. godinu bio veći za 325 milijuna kuna s uključenim ispravcima prošlih razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo