Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VRANE OKUPIRALE SIGET

Zagrebački kvartovi pod opsadom vrana, građani mogu poslati zahtjev za uklanjanjem gnijezda. 'Sve su pojele i...

Uklanjati gnijezda smije se do 1. ožujka, a građani zahtjeve za gnijezda koja im smetaju trebaju poslati do 22. veljače

Matija Mlinarić/ 5.2.2022. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gdje god je koje stablo, tu je i pokoja vrana. U parkovima ih nikad ne nedostaje, a takav je slučaj i u zagrebačkom Sigetu. Gradski ured za gospodarstvo građanima je i ove godine dao mogućnost da pošalju zahtjev za uklanjanje gnijezda koja im smetaju.

"Nestale su sve male ptice, sve su pojele i uništile ovaj divan park. Zbilja mi je dosta, a da ne govorim šta naprave od smeća, pa njihov izmet naokolo", tvrdi Branimir iz Zagreba.

"Razbacaju sve smeće iz kontejnera. Iz plastike izvade one plastične vreće, rastrgaju i vade hranu. Ali ne znam, evo nikad me bar još nije napala", objašnjava Tihana.

Image
Sretne one, sretni oni

VIDEO Šveđani istrenirali vrane da im skupljaju opuške s ulica, jedan start up na tome gradi milijunski biznis


"Volim općenito ptice i životinje tako da mi ne smetaju. Znam da znaju ljudima smetati ako ih se previše okupi i onda rade nered ili buku, ali mislim, one su dio prirode, mi smo dio prirode tako da  ne vidim tu razloga za smetnju", kaže Branimir

Posao orezivanja stabala i uklanjanja gnijezda obavljaju radnici Zrinjevca i zagrebačkog zoološkog vrta. Obično iziđu na 50-tak intervencija u kojima se ukloni 400 gnijezda.

"Ono što treba istaknuti je da niti naši kolege iz Zrinjevca nisu svemogući, niti njihovi strojevi. Do određenih stabala i gnijezda se ne može. Naravno, opet je i ono pitanje, hoće li se vrane vratiti i napraviti novo gnijezdo? Da, u nekom broju, ali ne sva gnijezda", objašnjava ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, Damir Skok.


S ovom akcijom slažu se i iz udruge "Prijatelji životinja".

"Jedini način da se taj problem riješi, da se smanji broj vrana je da se uklone njihova gnijezda, ali naravno ne kad su u njima ptiči i kad vrane postaju agresivne jer brane svoje potomstvo", govori Nikolina Plenar Jeličić iz udruge "Prijatelji životinja". 

Ovo ipak neće riješiti problematiku brojnosti vrana u gradu, jer nije moguće skinuti sva gnijezda, ali će na nekim mjestima gdje najviše smetaju, barem malo olakšati život. 

Matija Mlinarić/ 5.2.2022. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba