Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'DOBRO DELANJE'

'Zagrebački Manhattan': Bandić se iz Dubaija u grad na Savi vratio pun dojmova, ali skoknut će i do Pariza

Projekt vrijedan milijardu i pol eura kreće slučajno ili ne, usporedno baš s kampanjom za Bandićev sedmi mandat

Željka Felbar/ 15.3.2019. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obavio je dobar posao u Dubaiju. Iako nije rekao što se tamo konkretno dogodilo, vratio se prepun dojmova i s informacijama da projekt vrijedan milijardu i pol eura kreće 2021. godine.

Slučajno ili ne, usporedno s kampanjom za njegov sedmi mandat. I premda je gotovo pa sigurno da će "zagrebački Manhattan" graditi Arapi, Bandić će svratiti do Pariza na razgovor s drugim ponuđačem.

''To je grad koji je otimajući i uzimajući centimetar po centimetar od mora i pustinje izrastao u najatraktivniju europsku metropolu'', rekao je Bandić.

Ne baš geografski točnu, ali metropolu je njegova delegacija posjetila zbog susreta s gradonačelnikom Dubaija i najmoćnijim ljudima te regije, a potpisali su se i dokumenti o kojima će izvijestiti javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od vlasnika Emaar Propertiesa Mohameda Alabbara koji je izgradio između ostaloga Burj Khalifu, najviši neboder, Dubai Mall, najveći šoping centar na svijetu i Dubai fontanu, također najvišu na svijetu.

S druge strane za projekt je još uvijek u igri i francuska tvrtka Bouyges International koja se može podičiti građevinama poput naše zračne luke Franjo Tuđman, najvišeg tornja u Bangkoku i Olimpique-ova stadiona u Marseillesu. Iako se gradsko povjerenstvo gotovo pa sigurno odlučilo za Arape.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

''Na toj površini od milijun i 200 tisuća kvadrata bi trebao niknuti grad u gradu vrijedan milijun, vrijedan milijun i 200...500 tis, milijun i 500 milijuna, milijardu i 500 milijuna eura'', izbrojao je Bandić.

A kako se to inače radi kad je toliki novac u pitanju, objasnio je arhitekt Branimir Medić, koji je izgradio zgrada i zgrada po cijelom svijetu, čije je djelo i kompleks Bundek: ''Njihova priprema traje jako dugo. Ona uključuje, grad građane i struku, to je jedan kompleksan proces''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali trebao bi biti i transparentan, a dobra investicija dolazi samo na dobro pripremljen teren. ''Ukoliko vi tražite od investitora da vam on pripremi teren on će ga pripremiti kako on misli da treba i tu zapravo vi kao grad i građani imate najmanje utjecaja na krajnje rezultate'', upozorio je Medić.

A sudeći prema planiranom vremenu početka radova, krajnji rezultat poklopit će se s rezultatima na lokalnim izborima.

Željka Felbar/ 15.3.2019. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba