'bolest prljavih ruku' / Zagrebačkim školama hara epidemija žutice

Image
Foto: Shutterstock

U dva mjeseca čak 57 učenika zagrebačkih srednjih škola oboljelo je od akutnog hepatitisa A

2.5.2022.
8:44
Shutterstock
VOYO logo

U zagrebačkim srednjim školama vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice.

"Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca", kazao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nedovoljno cijepljenih /

HZJZ upozorava na mogućnost epidemije ospica: Najveća opasnost postoji u ove tri županije

Image
nedovoljno cijepljenih /

HZJZ upozorava na mogućnost epidemije ospica: Najveća opasnost postoji u ove tri županije

Poručio je da su škole i roditelji dobili upute te apelira na higijenu ruku jer se ova bolest često naziva i bolest „prljavih ruku“ jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem.

Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta za portal Direktno potvrdio je da je epidemija hepatitisa A počela u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcija je poduzela sve potrebne mjere, sve je dezinficirano, uzeti su brisovi ovih dana pa ćemo vidjeti kakvi su rezultati. S hranom ne radimo više ništa dok ne prođe opasnost. Djeca nemaju čak ni vježbe u školi. One se sada provode online, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mjere", kazao je Smodlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo