otpor vlastima / Zagrepčani se bune protiv promjena na Britancu: istražili smo sudbinu zagrebačkih tržnica

Već dva dana cijeli Zagreb priča o ukidanju obrta na Britanskom trgu, uključujući i jedan popularni kafić. Grad im nije produžio ugovor pa se pišu peticije, bijesne društvene mreže. O čemu se radi, doznajte u prilogu

30.6.2016.
22:50
VOYO logo

Mini mljekara, domaći pilići, mesnica i jedna pekara - popis je to kućica na Britanskom trgu koje broje zadnje sate. Grad je odlučio da im od ponoći više neće produžiti ugovor. 

Istu je obavijest prije 15 dana dobio i vlasnik popularnog kafića na Britancu - da od ponoći više ne može raditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo dokument u kojem piše da nam se ne produžuje ugovor, dečki nemate kartu za vožnju tramvajem, dakle moramo otići", ispričao je Dored Najjar, vlasnik kafića.

Iz zagrebačkog Holdinga danas je stigla drukčija priča: kažu kako se to ne odnosi na kafić. Samo na četiri kućice koje prodaju lako kvarljivu robu - pa je upitna njezina zdravstvena ispravnost. Iako oni imaju rješenje Ministarstva zdravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam niti ljut niti razočaran nego sam tužan. Što ću sada, vjerujte mi ne znam taj odgovor", rekao je vlasnik obrta Neven Frljak. 

"Mi želimo njih podržati i ne pristajemo na ucjenu. Niti da ode Ivica a da ostane Marica,
želimo da se raščiste uvjeti, ljudi su investirali novce, nek se promjene pravila, ako neka kućica treba biti plava, bit će", dodao je Najjar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće građana već su potpisale peticiju protiv takve odluke. A peticija se pisala i kada je 30 obrtnika na jednoj drugoj tržnici - Borongaju - dobilo obavijest da tamo više ne mogu raditi. 

Ponteroso na zagrebačkom Borongaju trebao se zatvoriti prije desetak dana, ali gradonačelnik Milan Bandić se smilovao pa će ove kućice ostaviti do 1. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nam je obećao da će nam pomoći i naći neku adekvatnu zamjenu, vidjet ćemo dalje", rekla je obrtnica Antonija Nejtek. 

Bunili su se i na Branimirovoj tržnici kada je lani počelo rušenje lokala. I za tu lokaciju grad Zagreb ima drukčiji plan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njenim stolovima trebali bi se naći samo ekološki domaći proizvodi, tržnica bi trebala biti otvorena i popodnem a trebali bi se održavati koncerti i modne revije i sve to već 2017. 

Kako grad upravlja trgovima i tržnicama vječna je tema u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 15 godina veliki je redizajn doživio mlađi brat britanskog trga na istoku zagreba - Kvaternikov trg. Tržnica je premještena par stotina metara dalje, a građanima je ostao prazan prostor. 

Prazan prostor, koji se sa živim Kvatrićem - kakav Zagrepčani pamte - teško može usporediti. Ipak, nekima se sviđa i sad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpor promjenama je normalan - ali normalno bi trebalo biti i da vlast sluša svoje građane.  

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo