grbin o komemoraciji / 'Žalovanje u Bleiburgu nije za žrtvama, nego za propalom NDH'

Peđa Grbin izjavio je, komentirajući komemoraciju u povodu Bleiburške tragedije, kako to nije žalovanje za žrtvama, već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom, NDH

16.5.2015.
18:03
VOYO logo

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izjavio je u subotu u Puli, komentirajući komemoraciju u povodu Bleiburške tragedije, kako to nije žalovanje za žrtvama, već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom, NDH.

"Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, odlaze u Macelj ili odlaze na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti današnji dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine koje su počinjene upravo u ime te NDH", istaknuo je Grbin koji je, odgovarajući na pitanje novinara na koga konkretno misli, istaknuo kako govori o saborskom zastupniku i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada Angela Merkel odlazi u Dachau, kada mi odlazimo u Jasenovac, mi ne kopamo po prošlosti prije 70 ili 80 godina, već želimo poručiti kako se zločin dogodio i da se zločin može ponovno dogoditi ponovno", rekao je Peđa Grbin.

Dodao je kako smo u nažalost u Hrvastkoj imali prilike prije 25 godina vidjeti jedan takav zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, dodao je, "moramo uporno ponavljati da je svaki zločin za osudu, kako žrtve treba uzdizati, a NDH ostaviti tamo gdje joj je mjesto, odnosno u ropotarnici povijesti".

Grbin: Ako HDZ ne želi sučeliti stavove o budućnosti onda je bolje da šuti

"Ako kolege iz HDZ-a mogu govoriti samo o prošlosti, ako ne mogu govoriti o budućnosti i ne žele doći na sučeljavanje te s nama sučeliti stavove o tome kakvu Hrvatsku vide u budućnosti, onda im je bolje da šute", poručio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara ne smatra li to uvredljivim prema onima koji su danas bili na komemoraciji u Bleiburgu, prvenstveno prema zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozanić koji je predvodio misu, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Grbin je odgovorio kako su predstavnici Crkve, predstavnici određenih institucija, a da je saborski zastupnik Karamarko ipak predstavnik jedne državne institucije

"Predstavnici Crkve su predstavnici određenih institucija i s njima možemo razgovarati, ali kolega saborski zastupnik Karamarko je ipak predstavnik jedne državne institucije, a u Ustavu Republike Hrvatske vrlo jasno piše kako je samostalnost Hrvatske očuvana unatoč NDH", izjavio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje zašto Hrvatska kao jedina članica Europske unije nema poseban ured za istraživanje komunističkih zločina, Grbin je kazao kako se u Hrvatskoj istražuju svi zločini.

"Zločini za nas nemaju ime i prezime, za nas nemaju ideologiju. Da li su počinjeni u ime jedne ili druge države, oni su za nas zločini. Kod nas postoje tijela koja ih istražuju i istraživat će ih te se nadam da će istraživanja uroditi plodom i da će oni koji su krivi za pojedini zločin biti sankcionirani", zaključio je Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić: Izmišljanje fašizacije Hrvatske ne dopušta da hrvatsko društvo raste u slobodi

Kardinal Josip Bozanić služeći svetu misu na Bleiburškom polju, u homiliji je naveo da je 1945., za razliku od zapadne Europe u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe došlo do zamjene jedne totalitarističke vlasti drugom te da je dotadašnji nacifašizam zamijenio komunizam. "Za nas je osvajanje vlasti od komunističkog totalitarnog sustava značilo novi početak progona, zatvora i ubijanja nevinih ljudi; tu su jame i fojbe te već poznate i još nepoznate i neistražene masovne grobnice i grobišta", kazao je kardinal.

Bozanić je izrazio žaljenje što se u Hrvatskoj posebno zadnjih godina ponovno žele oživjeti sukobi i stare ideološke podjele za koje se vjerovalo da su dijelom prevladane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspiruje se mržnja, nameće se netrpeljivost i isključivost i nekima kao da je stalo produbljivati neistine ne bi li se produljili sukob i nasilje iz vremena totalitarizma", rekao je, dodavši da se nasuprot domoljubnom antifašističkom otporu iz Drugoga svjetskog rata danas pojavljuje neka nova ideologija antifašizma koju ne nalazimo u suvremenosti drugih europskih zemalja.

"Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju.... ne dopuštajući da hrvatsko društvo raste u slobodi, zajedništvu i suživotu. Za suvremen, miran i skladan razvoj hrvatskog društva potreban je odmak i otklon od ideologija zla 20. stoljeća", rekao je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo