Sandra Šikić / Zamjenica ravnatelja NZJZ Andrija Štampar za RTL: 'Zagreb je narančast, to nas nije iznenadilo, zarazili su se izvan grada'

Porast broja zaraženih u glavnome gradu Hrvatske zabrinjavajući je faktor

12.8.2021.
18:56
VOYO logo

Novo na karti ECDC-a je narančasti grad Zagreb u kojem su danas 92 nova slučaja. Što je uzrok velikom broju, odakle dolaze zaraženi i što ako na jesen postane crven?

Na sva ova pitanja Leona Šiljeg odgovore je dobila od zamjenice ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novoj karti ECDC-a Zagreb više nije zelen, nego narančast. Je li vas to iznenadilo?

"Zagreb je narančast, to nas nije iznenadilo jer otpočetka srpnja intenzivno pratimo epidemiološku situaciju, brojevi lagano i kontinuirano rastu. Broj pozitivnih raste. To je dovelo do ove incidencije koja u gradu Zagrebu iznosi trenutačno 84, 14 dnevna incidencija. Ono što bih isto tako htjela istaknuti. Gotovo polovica novooboljelih u gradu Zagrebu imaju izloženost s godišnjih odmora. Zarazili su se izvan grada Zagreba. Isto tako oko 10% slučajeva je import iz drugih zemalja", rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Visoka je procijepljenost, ali raste i broj zaraženih – kako to?

"Visok je postotak procijepljenosti, ali znamo i da su sada oboljele mlađe osobe do 35 godina, a isto tako najmanje procijepljenost je najmanja u toj populaciji oko 20%. Stoga i ovim putem apeliramo na mlađe osobe da dođu na cijepljenje. Otvorena su vrata neka dođu koji god dan žele da bi spremni dočekali jesen", poručila je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PODACI /

ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska obala ostala narančasta, u narančastom završio i Zagreb

Image
NOVI PODACI /

ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska obala ostala narančasta, u narančastom završio i Zagreb

Koliko daleko smo od one crvene, što ako crveni uđemo u jesen?

"Ako se ne budemo cijepili u dovoljnom postotku i ako se nećemo pridržavati epidemioloških mjera, može se dogoditi da dođemo u crvenu zonu. T svakako možemo sami spriječit, Izbjegavati veća okupljanja, nositi maske, kada nije moguće održavati fizičku distancu i ponavljam: cijepiti se", izjavila je zamjenica.

Brzo će i nova školska godina: cijepljenje učenika, je li opcija da se u nastavu krene online?

"Pa svakako. Ovist će o epidemiološkoj situaciji, ali to je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, a svakako ovisi o epidemiološkoj situaciji", kazala je.

Cijepljenje učenika, je li opcija da bude obvezno?

"Znamo da je na snazi još uvijek preporuka HZJZ-a da se cijepe učenici s kroničnim bolestima. Ukoliko se ta odluka promijeni, grad ZG je spreman da procijepi zagrebačke učenike", poručila je Šikić.

Imate kapacitete za to?

"Imamo kapaciteta, cjepiva imamo. Strategije su na stolu. Planove radimo, ako dođe do takve odluke da budemo jednostavno učinkoviti i spretni kao i dosada", rekla je.

Covid potvrda: hoće li na jesen biti potrebna od liječnika do restorana?

"Pa da, čujemo puno opcija, ali svakako nadležan za donošenje takvih odluka je nacionalni stožer. Sigurna sam da će se sagledati sve okolnosti, sukladno svim opcijama i da će se donijeti ispravna odluka gdje su covid potvrde nužne, neophodne, a gdje ne", zaključila je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo