TOLIKO JE TIJESNA BILA UTRKA / Zanimljiva teza: Nevažeći listići su presudili izbore?!

U emisiji 'Noć odluke' RTL-ov izborni analitičar Sven Marcelić iznio je zanimljivu tezu o nevažećim listićima koji su mogli promijeniti ishod predsjedničkih izbora u drugom krugu.

11.1.2015.
22:41
VOYO logo

Dosta se pričalo o utjecaju glasova iz dijaspore, odnosno njihovoj presudnoj ulozi u pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović. No, izborni analitičar RTL-a Sven Marcelić iznio je podatak koji je cijelu izbornu večer prolazio neopaženo te komentirao njihovu možebitnu ulogu na ishod predsjedničkih izbora.

"Ja bih ovdje zapravo htio, možda ću malo iskočiti iz teme, istaknuti nešto što prolazi neopaženo cijelo ovo vrijeme, a to je da mi stalno govorimo o dijaspori. Je li dijaspora bila ta koja je odlučila, je li dijaspora donijela više glasova? Matematika kaže da nije jedina, ima veliki udio u ovoj prednosti, samo dijaspora ne može objasniti to. S druge strane, ako pogledate broj nevažećih listića kojih je u ovom trenutku 2,7 posto. To znači da su zapravo nevažeći listići imali vrlo bitnu ulogu, čak do te mjere, ovo mislim da je vrlo važan podatak... niti jedna od ove dvije osobe koje su danas bile u drugom krugu nije osvojila 50 posto glasova glasača koji su izašli na izbore. Toliko je tijesna bila utrka. Tih je nevažećih glasova oko 60.000, oni su mogli promijeniti ishod izbora", rekao je Sven Marcelić, RTL-ov izborni analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Znači Ivan Vilibor Sinčić je u neku ruku, kada je pozvao svoje glasače da zaokruže  broj 3. i naprave nevažeće listiće, skrojio rezultat izbora, iako ne znamo što piše na nevažećim listićima?

"Imamo sličnu situaciju kao u Splitu pred godinu dana na lokalnim izborima, zapravo pobjeđuje kandidat, odnosno kandidatkinja koja zaista nema 50 posto svih mogućih glasova iako je to po proceduri. To je zanimljivo ovako iz nekog proceduralnog aspekta", zaključio je Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo