Veliki propust / Zaraženo meso iz Knina Ministarstvo ocijenilo ispravnim!? 'Zarazili su se i nikome ništa?'

Image
Foto: Vijesti.hr

Pršut koji je imao oznaku zdravstvene ispravnosti pozitivan na trihinelu

2.5.2019.
12:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što je RTL-ova Potraga prva donijela priču o tome kako se cijela obitelj iz Knina zarazila mesom koje su kupili u lokalnoj mesnici, potvrđeno je i kako je pršut, u kojem se nalazila trihinela, imao službeni žig – oznaku (pečat) zdravstvene ispravnosti! 

Prave razmjere tog skandala potvrđuju novi dokumenti državnog inspektorata koje je objavio Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću koje je potpisao načelnik sektora, mr. Gordan Jerbić po ovlaštenju glavnog državnog inspektora, stoji sljedeće: "Pršuti su imali oznaku (žig) zdravstvene ispravnosti. Uzorci su isti dan pregledani metodom umjetne probave i uzorak pršuta označenog brojem 2 bio je pozitivan na trihinelu. Obavijest o potvrđenom slučaju bolesti e-mailom je proslijeđen je gđi. Tihani Miškić u Upravu za Veterinarstvo i sigurnost hrane i inspektoru Državnog inspektorata Ivici Odaku".

U dokumentu koji je u posjedu Telegrama, osobito je zanimljiv i sljedeći dio: "Tijekom nadzora u pušnici obiteljske kuće zatečeno je pet polusuhih pršuta obješenih na kukama. Vlasnik je skinuo pršute koji su vizualno pregledani od strane inspektora Državnog inspektorata. Tom prilikom utvrđeno je sljedeće: na svim pršutima nedostajao je komad s donje strane pršuta težine cca jedan kilogram, koje je po izjavi vlasnika odrezao Marko Ljubičić, dr. med. vet. ovlašteni veterinar Veterinarske ambulante Knin, te ih odnio na pregled".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju će biti kao da se ništa nije desilo. Zarazili su se, to je prošlo i nikome ništa", govorila je to za RTL-ovu Potragu Senka Batić, iz Knina čija se obitelj zarazila.

U mesnici su kupili pancete, kobasice i pečenicu. Najprije se razbolio njezin 30-godišnji sin, a zatim i Senka. Visoka temperatura, bolovi i oticanje za liječnicu iz šibenske bolnice bili su školski primjer trihineloze. Da je meso bilo zaraženo potvrdio je lokalni veterinar, a potom i Državni inspektorat. Nakon njihove potvrde trihinela je utvrđena i u pršutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulić: Veterinarska inspekcija izvršila nadzor, slučaj i dalje u proceduri

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da je veterinarska inspekcija izvršila nadzor u skladu s ovlastima u slučaju pojave mesa zaraženog trhinelozom u Kninu te da je je slučaj dalje u proceduri.

"Nažalost, desio se taj slučaj, utvrdilo se to što se utvrdilo, i sad je to i na drugim tijelima koja po svojoj nadležnosti utvrđuju tko je za to odgovoran", kazao je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara kad će javnost doznati detalje slučaja, Andrija Mikulić je odgovorio: "Kad izvršimo kompletan nadzor bit ćete izviješteni o detaljima o kojima možete biti izviješteni“.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo