sastanaka kujundžića i sindikata / 'Zaštita zdravstvenih radnika ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske poručuju da uskoro kreću pregovori o proširenju zaštite zaposlenika u zdravstvu

29.1.2019.
13:04
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

U Ministarstvu zdravstva održan je u utorak sastanak o problemu sve učestalijih napada na radnike u zdravstvenim ustanovama na kojem je zaključeno da će podizanje razine sigurnosti biti dodatno regulirano kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

"Iako je Kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o kome pregovori uskoro počinju", priopćeno je iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na čiju je inicijativu sastanak sazvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku su bili i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, a ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je primio sindikalce jer je val nasilja koji se dogodio u zadnje vrijeme uistinu zabrinjavajući, pa treba nešto poduzeti.

Predložili da se osigura pravna i psihološka pomoć radnicima nakon icidenata

"Prošle godine uspjeli smo kroz izmjene Kaznenog zakona podići određenu razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno pa ćemo vidjeti koje se mjere mogu poduzeti na drugi način", izjavio je Kujundžić Hini nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od tih mjera su uvođenje kamera i zaštitarskih službi, kao i drugih oblika podizanja sigurnosti, ovisno o vrsti ustanove i načinu provedbe djelatnosti. Predloženo je i uvođenje obveze poslodavca da osigura pravnu i psihološku pomoć radnicima prilikom incidentnih situacija.

Sindikati su također naglasili potrebu da se razina sigurnosti podigne za sve zaposlene u zdravstvu, a ne samo za liječnike i medicinske sestre. Sindikalci očekuju novi sastanak socijalnih partnera idućeg tjedna, kada će detaljnije razraditi ta stajališta, a potom i početak kolektivnih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo