Rast gospodarstva / Zašto Hrvati u pravilu nemaju 13. plaću? Sindikati vjeruju da novca za to ima, kao i za rast osnovice plaće

U tijeku su pregovori o novom kolektivnom ugovoru

13.12.2021.
21:00
VOYO logo

Zašto Hrvati u pravilu nemaju 13. plaću? Upravo se to pitaju sindikati javnih službi dok pregovaraju o Temeljnom kolektivnom ugovoru. Od Vlade, osim 13. plaće, traže i porast osnovice i ostalih materijalnih prava. Novca, kažu, ima, i sada je vrijeme za zaustavljanje iseljavanja visokoobrazovanih.

Rast gospodarstva kojim se hvali premijer povećao je i zahtjeve sindikata.

''Nije samo da mi vidimo da je gospodarstvo u dobrom kretanju, već to vidi, govori i hvali se premijer, i to nekoliko puta. Svi građani trebaju u jednom trenutku sudjelovati u društvenom bogatstvu, a to se može napraviti tako da se uvede u Hrvatskoj 13. plaća'', izjavio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

U tijeku su pregovori o novom kolektivnom ugovoru, uz 13. plaću sindikati traže rast osnovice plaće.

''Tražimo kao što rastu plaće u privredi i s obzirom koji rast se očekuje to je 4 %. U slučaju da ispregovaramo i osiguramo 13. plaću tada je potraživanje rasta osnovice 4 %, no ukoliko se ne ispune zahtjevi tada ostala materijalna prava tražimo u puno većem iznosu i rast osnovice koji tražimo bit će onda puno veći'', rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Raspravlja se i o vrijednosti sistematskih pregleda, ali i o povećanju naknade troškova prijevoza.

''Tražimo također isplatu regresa, do sada je iznos bio 1500 kuna, naše potraživanje je 2 tisuće kuna. Imali smo dugo, dugo isplatu dara za dijete 500 kuna, lani je bio 600, naše potraživanje sada je 700 kuna'', kazala je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odluka Vlade /

Sretna vijest za studente! Od 1. siječnja raste minimalna studentska satnica s 26,56 na 29,30 kuna

Image
odluka Vlade /

Sretna vijest za studente! Od 1. siječnja raste minimalna studentska satnica s 26,56 na 29,30 kuna


Iz Ministarstva rada poručuju posljednjih 6 godina plaće javnih službenika su rasle između 25 i 30 posto.

''Predstavnicima sindikata skrenuta je pozornost da svi moramo biti svjesni fiskalnih ograničenja javnih financija, te da kroz pregovore želimo iznaći najbolje rješenje, uzimajući u obzir izazovan period u kojem se nalazimo s aspekta pandemije i oporavka gospodarstva'', poručili su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

''Čak i uz to što je Vlada ispoštovala sve ono što je bilo dogovoreno i na sve ono na što smo je mi Sindikati pritisnuli i bez obzira što su naše plaće rasle brže taj rast nije ni na koji način nekakav spektakl i nešto čime bismo mi mogli biti jako zadovoljni'', rekao je Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sindikati poručuju potrebno je podignuti cijenu rada i tako spriječiti iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

''300 tisuća ljudi smo otprilike izgubili vrlo kvalitetne stručne ljude. Tome se može parirati da se jača vlastita ekonomija, povećava potražnja i plaće i cijena rada'', izjavio je Ribić.

Iduća runda pregovora zakazana je za sljedeći tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo