takozvana 'superćelija' / Zašto je ova oluja bila baš toliko snažna? Ovo bio jedan pravi, organizirani poremećaj...

Sutra ne očekujemo tako izraženo grmljavinsko nevrijeme, ali bit će i dalje tmurno i vrlo kišovito

16.9.2022.
20:30
VOYO logo

Nije to bilo onako izolirano, sporadično kako smo navikli tijekom ljeta... Ovo bio jedan pravi, organizirani poremećaj, to jest skup organiziranih oluja koje su polako prelazile preko naše zemlje. Stigao nam je tako uistinu kraj ljeta - i to stvarno u stilu.

Inače sredinom rujna možemo očekivati ipak nešto češća i izraženija pogoršanja vremena, iako su takve promjene vremena klimatološki gledano prilično neredovite. Ovakva snažna promjena znači nam kraj ljeta i ljetnih vrućina, a do kraja mjeseca izgledno neće biti niti iznadprosječne topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna linija nestabilnosti se jučer stalno "hranila" iz još uvijek prilično toplog Jadranskog mora i premještala polako iz Slovenije prema gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, zatim i Slavoniji. Bilo je tu pritom nekoliko snažnih nevremena. Jedan takav oblak prolaskom Zagreba, dodatno je pojačao.

Image
Weather Channel Germany /

I njemački mediji dižu meteoalarm za Hrvatsku: Prijete tornada, kiše do 400 litara, katastrofe…

Image
Weather Channel Germany /

I njemački mediji dižu meteoalarm za Hrvatsku: Prijete tornada, kiše do 400 litara, katastrofe…

Radi se tu o takozvanoj superćeliji, dolazila je u susret s iznadprosječno toplim i vlažnim zrakom u Slavoniji. Na području Čazme je bilo s južinom čak 28-29 stupnjeva. Oblak je usisavao taj topao zrak, formirao se nad Čazmom i pravi oblačni zid ukazujući na veliku nestabilnost atmosfere pa i smicanje vjetra po visini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačalo je to pljusak koji je uslijedio, pa i jake te olujne udare vjetra, a nije isključeno da se razvila i pijavica, iako manje vjerojatno. Sve je to onda tako intenzivno trajalo do 15-ak minuta pa je oblak odlazio na istok i tek se polako raspadao nadomak Osijeka.

Sutra ne očekujemo na kopnu tako izraženo grmljavinsko nevrijeme, ali bit će i dalje tmurno i vrlo kišovito, osobito oko gorja uz moguće bujične poplave. Probleme će stvarati i bura, no imamo barem nešto dobrih vijesti. Sve još kratko traje, već u noći na nedjelju razvedravanje i smirivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo