Blamaža u nastavcima / Zašto je predmet 'Žalac' čamio u ladici? Kako to DORH i USKOK nisu uočili mjesecima ono što jesu kolege s razine EU-a?

Image
Foto: RTL

DORH i USKOK bilježe spektakularan niz sramoćenja i pred hrvatskom i pred europskom javnosti. Ostavke? Nikome ne padaju na pamet? Zašto!?

21.11.2021.
21:30
RTL
VOYO logo

Posljednjih deset dana, više nego ikad prije, u fokusu javnosti su samo dvije institucije DORH i USKOK. Razlog? Spektakularno uhićenje tužiteljice koja je radila na jednom od najvažnijih predmeta u državi, na "Agrokoru", pa povlačenje iste te optužnice za koju je država dala pet milijuna kuna, a račun se u međuvremenu udvostručio. 

Onda je kao šlag na tortu nepovjerenju u pravosuđe stigla i činjenica da je USKOK milijunski predmet Gabrijele Žalac držao u ladici statistički zatvoren! RTL Dosje o pravosuđu otvara Ivana Ivanda Rožić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo je spektakularno. Bivša ministrica u rukama policije. Suprug Žalac vikao je na novinare:

"Hvala vam svima, hvala.... A ti Hedl, zapali svijeću za svisvete!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I odmah se doznalo što je u svemu ključno, to da je uhićenje rezultat europskih, a ne hrvatskih tužitelja. To je ono kad je Zoran Milanović rekao: "Pala Gabika. Plenkovićev kadar."

Image
Sramota po DORH i USKOK? /

Bivši šef USKOK-a kaže da slučaj 'Žalac' uopće nije morao ostati u ladici, otkriva alibi odlaženje DORH-a na sud

Image
Sramota po DORH i USKOK? /

Bivši šef USKOK-a kaže da slučaj 'Žalac' uopće nije morao ostati u ladici, otkriva alibi odlaženje DORH-a na sud

Žalac se sumnjići za 2017., da je europskim novcem naručila software za 13 milijuna kuna, iako ne vrijedi niti tri milijuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono malo povjerenja što postoji u institucije razbijeno je kao kineska vaza", komentirao je Milanović.

Zbog zataškavanja slučaja, oporba je odmah zatražila smjene. Umjesto da su od početka bili iskreni, sami su se zapetljali u probleme. Tako je USKOK u prvom priopćenju tvrdio:  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja."

Dva dana kasnije u javnost puštaju i snimljenu video poruku gdje tvrde isto, da je sve dogovoreno s europskim tužiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o zakonski uređenom postupanju odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti", kazala je 12. studenog Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a.

"O ostavci ne razmišljam"

Možda bi sve ostalo na tome da nije europska tužiteljica, Tamara Laptoš, otkrila pravu istinu. Prijava uopće nije stigla od USKOK-a već od OLAF-a. A objasnila je i da europski tužitelji uopće ne djeluju u sastavu USKOK-a, već su potpuno neovisni, nakon čega su dvije čelne žene tužiteljstva posramljeno stale pred novinare. I priznale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću sada otvoreno reći - i propust! I propust, ali činjenica da to nije uočeno s razlogom da bi se nekog zataškalo, da bi se onemogućilo u procesuiranju", priznala je Marušić.

Potrebu za sankcijama nisje vidjela niti ona...: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sankciju? Za to? Ne znam u smislu kakve sankcije?"

... niti Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O ostavci uopće ne razmišljam. Ja o ostavci ne razmišljam. Da li mi je neugodno zbog toga što radim? Ne, nije mi neugodno jer radim jedan težak posao i jako sam svjesna svojih odgovornosti i kad me netko vrijeđa i obezvrjeđuje u javnosti, da, teško mi je." 

Zašto je predmet bivše ministrice čekao u ladici i kako je moguće da ono što je Europa vidjela odmah, domaći tužitelji nisu shvatili nakon mjeseci istraživanja, pribavljanja i ispitivanja svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda, nova blamaža i ovg tjedan. Povučena je jedna od najvažnijih i najskupljih optužnica u povijesti Hrvatske, za aferu Agrokor. Tužiteljstvo se pravdalo da to rade zbog uhićenja tužiteljice, odvjetnici tvrde suprotno:

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se spriječilo otkrivanje činjenice koje ukazuju na nezakonitu spregu između Državnog odvjetništva, KPMG-a i privremene uprave Agrokora."

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Gorana Puklina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vještačenje u spisu Agrokor jednostavno ide u smeće, nevažeće je, ne valja ništa. Netko je bacio 8, 7 milijuna kuna i zato Državno odvjetništvo povlači spis"

Prvoosumnjičeni za cijelu aferu, čovjek zbog kojeg je s Velikom Britanijom trajala godinu dana borba za njegovim izručenjem, u studiju RTL-a uperio prstom u vladajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore od svega, "on" likuje

Ivica Todorić, osumnjičeni za gospodarski kriminal:

"Ovih pet godina 24 sata radim, spavam nešto, ali nemam vremena za ništa. Ljudi to možda ne prepoznaju, ali ja sam najveći borac u Hrvatskoj protiv korupcije! Dakle, ja direktno napadam centar, u srce korupcije, u glavu korupcije. Direktno u Plenkovića, Marića… Četiri, pet godina napadam!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Gabrijelom Žalac istog dana pao je i HDZ-ov Tomislav Petric koji je bio na čelu agencije koja je trebala kontrolirati EU novac. No, unatoč teškim optužbama, premijer od početka afere "Software" brani i hvali svoju bivšu ministricu:

"Dok nije postala ministrica, godinama je bila ekspert, stručnjak i to dokazani za EU fondove. Moram priznati da nigdje nisam u Hrvatskoj vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazmom i takvu kvalitetu u poznavanju EU fondova. I mislim da je bila sjajna." Sjajna ili ne, Gabrijela Žalac od ozbiljnih europski optužbi sada se brani iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo