'TVOJA ZEMLJA' VICE VUKOVA / Spomenik Tuđmanu otkriven uz neslužbenu himnu SDP-a! 'Možda su na izbor utjecali Bandić i bivši SDP-ovci'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Željko Lukunić/PIXSELL

Spomenik Tuđmanu u Zagrebu otkrila je predsjednica Grabar-Kitarović uz zvuke pjesme Vice Vukova "Tvoja zemlja"

10.12.2018.
17:20
Davor Puklavec/PIXSELL, Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu danas je otkrila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uz zvuke pjesme Vice Vukova "Tvoja zemlja".

Tu pjesmu je još prije tri mjeseca neslužbenom himnom SDP-a proglasio predsjednik stranke Davor Bernardić, a prošle godine spominjalo se i da bi ona mogla postati i službena himna SDP-a. Bernardić je tada rekao da je Vice Vukov "istinski živio socijaldemokraciju" te da je njegova pjesma "Tvoja zemlja" "praktički neslužbena himna SDP-a". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nešto više od godinu dana, spominjala se i mogućnost da se "Tvoja zemlja" stranačkim statutom, koji je tada bio u izradi, proglasi i službenom himnom SDP-a, no to se na kraju nije ostvarilo. SDP-ovci tu rodoljubnu pjesmu izvode na velikim skupovima, a njome je završena i komemoracija Ivici Račanu prije 11 godina. Poveznica stranke i te pjesme je i u činjenici da je Vice Vukov bio nestranački saborski zastupnik izabran 2003. godine baš s liste SDP-a. 

Zbog svega toga je poprilično neobično da je spomenik prvom predsjedniku HDZ-a i prvom predsjedniku Hrvatske otkriven baš uz glazbu i stihove te neslužbene himne najveće oporbene stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je na izbor pjesme utjecao Bandić i bivši SDP-ovci u njegovoj stranci"

Upitan za komentar saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je za Vijesti.hr kako smatra da se radi o dobrom izboru.

Image

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu - pogledajte tko je sve došao

Image

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu - pogledajte tko je sve došao

Dodao je da su možda na izbor utjecali "bivši SDP-ovci koji su sada u stranci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića". "To uključuje i samog gradonačelnika Bandića", kazao nam je Bauk.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk smatra kako Tuđman zaslužuje spomenik u Zagreb. "Na ostale detalje imam zamjerke, ali smatram da obljetnica smrti nije dan kada bi ih trebali iznositi", odgovorio nam je Bauk.

Podsjetio se i riječi prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana koji je o Tuđmanu kazao: "Pamtit ćemo ga po dobrom, a greške ćemo popravljati".  "A dodao bih i ne ponavljati", odgovorio nam je Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo