Netransparentnost? / Zašto Ministarstvo državne imovine taji kome prodaje nekretnine: Zaštita podataka ili nešto drugo?

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Iz AZOP-a ističu da je u tom slučaju u primjeni i Zakon o pravu na pristup informacijama

30.9.2019.
16:34
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo državne imovine imena kupaca ne objavljuje zbog zaštite identiteta pa tako nije poznato kome se prodaju državne nekretnine, no u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kažu da je to pogrešno.

Ministarstvo se poziva na članak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka kojom je propisano da svatko ima pravo na zaštitu svojih osobnih podataka, ali u AZOP-u navode kako u konkretnom slučaju regulativa o upravljanju državnom imovinom i postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu RH ne precizira obvezu objave osobnih podataka, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako su posrijedi nekretnine u vlasništvu države koje ostvaruju prihode, iz AZOP-a ističu da je u tom slučaju u primjeni i Zakon o pravu na pristup informacijama, koji u pojedinim slučajevima u smislu GDPR-a predstavlja pravnu osnovu za objavu podataka.

U članku 10. stavku 1. taj zakon propisuje da su "tijela javne vlasti obvezna na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku, među ostalim, objavljivati obavijesti o raspisanim natječajima te obavijest o ishodu natječajnog postupka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak 16. stavak 3. tog zakona propisuje da informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebaju biti dostupne javnosti i bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak", stoji u odgovoru koji potpisuje ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača.

"Naglašavamo kako pri objavi informacija koje u sebi sadrže osobne podatke treba voditi računa o tome da se postigne pravična ravnoteža između dva konkurirajuća prava (na zaštitu osobnih podataka i na pristup informacijama), pri čemu naglašavamo da pravo na zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo", ističu u AZOP-u, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo