ako imaju šansu, ostaju / Zašto mladi odlaze iz Hrvatske? Među glavnim su razlozima korupcija i nekažnjavanje kriminala

Image
Foto: Thinkstock.com

Dvije trećine mladih razmišljalo je o preseljenju u inozemstvu na dulje vrijeme ili zauvijek ako ne uspiju u ostvarenju svojih privatnih i profesionalnih ciljeva u Hrvatskoj

18.8.2019.
8:38
Thinkstock.com
VOYO logo

Istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta za društvena istraživanja pokazalo je da mladi traže uređenije društvo i potvrđuje riječi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji je tijekom propovjedi u Aljmašu rekao da mladi "odlaze tražeći svjetlo uređenijega društva", piše u nedjelju Večernji list.

Znanstvenice dr.sc. Dunja Potočnik i dr.sc. Mirjana Adamović provele su 2017. godine istraživanje među mladima u dobi od 19 do 29 godina koje je pokazalo da su korupcija i nepenaliziranje kriminala jedan od vodećih čimbenika emigriranja mladih iz Hrvatske. "Tom su prigodom mladi bili vrlo složni u stavu da ne žele otići iz Hrvatske ako u njoj imaju šansu za uspjeh, prepoznavanje napora i pravednu naknadu za rad", kaže dr. Potočnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije trećine mladih razmišljalo je o preseljenju u inozemstvu na dulje vrijeme ili zauvijek ako ne uspiju u ostvarenju svojih privatnih i profesionalnih ciljeva u Hrvatskoj. Najveći dio emigrira iz želje za stjecanjem novih iskustava i obrazovanjem na inozemnim institucijama. "Kontinuirana politička nestabilnost i dijelom prisutan osjećaj apatije među mladim biračkim tijelom također je jedan od razloga zašto mladi razmišljaju o odlasku u inozemstvo", navodi se u istraživanju.

"Već su nam toliki mladi upali u gorčinu i bezvoljnost, i dižu ruke i odlaze jer su im nepoštenje, očito kršenje zakona te tolerancija i tromost mjerodavnih institucija srušili zvijezdu poštenja i društvene pravednosti. Srušili smo im zvijezde i oni odlaze tražeći svjetlo uređenijeg društva", poručio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić tijekom propovijedi na Veliku Gospu u Aljmašu, piše u nedjelju Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo