poslodavci krše sva pravila / Zašto nema dovoljno sezonaca? Kaotični podaci Inspektorata rada u turizmu govore sami za sebe

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Jutarnji je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražio podatke o nadzorima nad poslodavcima u turizmu tijekom 2017. godine - sektoru pružanja usluga smještaja, posluživanja hrane i trgovine

30.4.2018.
9:16
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

U medijima se sve češće pojavljuju zabrinjavajuće priče o tome kako će nadolazeća turistička sezona u Hrvatskoj, iako ima potencijala više no ikad, doživjeti pravi debakl po pitanju nedostatka osoblja, a kad se u obzir uzmu i podaci o nadzorima inspekcije rada, postaje malo jasnije i zašto, piše Jutarnji.hr. 

Naime, Jutarnji je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražio podatke o nadzorima nad poslodavcima u turizmu tijekom 2017. godine - sektoru pružanja usluga smještaja, posluživanja hrane i trgovine, a podaci koje su dobili svjedoče kako su radni odnosi u jednom dijelu turističkog posla prilično narušeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017. godini to je tijelo obavilo ukupno 2209 nadzora radnih odnosa među poslodavcima koji se bave pružanjem smještaja, pripremom hrane i trgovine, prilikom čega je otkriveno čak 1160 kršenja propisa iz nadležnosti inspekcije rada, što bi u prosjeku značilo da je propise iz radnih odnosa lani kršio praktički svaki drugi poslodavac (iako je kod nekih utvrđeno i više povreda).

Kako su objasnili iz Ministarstva, najčešće nepravilnosti odnosile su se na klasične boljke domaćih poslodavaca: neprijavljivanje radnika na obavezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neisplatu zakonom propisane minimalne plaće ili pak neizdavanje pismene potvrde o sklopljenom ugovoru o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi poslodavci osim toga, svojim radnicima nisu ispostavljali ni isprave o plaći ni otpremnini, nisu vodili evidenciju radnika, a posebno su učestali bili problemi s evidencijom radnog vremena radnika, prekovremenog rada, kao i problemi s dnevnim ili tjednim odmorima.

Ništa boljim nije se pokazao ni sustav zaštite na radu kod istih poslodavaca: u 1518 nadzora inspektori su pobrojali čak 893 povrede propisa, na temelju čega su izrekli ukupno 730 upravnih mjera, ali i 143 novčane kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić napominje da se većina ovih nepravilnosti uglavnom odnosi na obrte u turizmu - kafiće, restorane i trgovine.

"Nekoliko smo se puta Ministarstvu rada obraćali s inicijativom da se sustav uredi jer je situacija prilično loša, no inspekcija je pred kršiteljima nemoćna jer nema dovoljno inspektora, a mnogi čak ispod stola sklapaju dogovore, nakon čega niti ne prijavljuju kršenje propisa. Smatramo da je situacija puno gora nego što pokazuju rezultati nadzora. Naime, inspektori provjeravaju dobivaju li radnici u ovom sektoru propisanu minimalnu plaću, no zapravo bi se trebalo provjeravati dobivaju li minimalnu plaću propisanu nacionalnim kolektivnim ugovorom za radnike u turizmu, koja je ipak malo viša. Dakle, kršenja propisa je i više nego što se čini, a bojim se da bi cijela slika bila katastrofalna da se nadzor proveo nad svim poslodavcima u turizmu, a ne njih samo nad njih 2200", rekao je Andrić, piše Jutarnji.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo